Òmnium Pla de Montserrat se suma al record dels cinquanta anys de l’assassinat de Salvador Puig Antich amb un acte a Martorell. Serà aquest divendres, 18 d’octubre, des de les 18.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. D’una banda, es projectarà el film Salvador de Manel Huerga i de l’altra s’organitzarà una taula rodona amb la família i advocats del jove i gent de Martorell que explicarà com ho va viure des d’aquí.

L’acte s’integra en una roda de reconeixements que ha anat fent al llarg d’aquest any Òmnium Cultural per recordar el cinquantè aniversari de l’execució del jove anarquista i antifeixista el 2 de març de 1974 a la presó Model de Barcelona, pel mètode del garrot vil. Uns fets que van commocionar la societat civil del moment.

“Algunes de les persones que vindrem ja hi érem i ho vam seguir, però molta gent no va viure els fets i el moment, i ens sembla important per al país que sàpiguen com va passar tot”, explica l’organitzadora de l’acte i membre d’Òmnium Pla de Montserrat, Maria Teresa Casanovas. “A més, se li donarà un toc local, ja que analitzarem com es va viure a Martorell, que no en va ser aliè”.

Maria Teresa Casanovas, organitzadora de l'acte

Per començar, hi haurà la projecció de la pel·lícula Salvador, (2006, Manel Huerga), que “està molt ben feta i documentada i reflecteix molt bé com es vivia l’any 1974 a casa nostra”, comenta Casanovas.

Maria Teresa Casanovas, organitzadora de l'acte

Tot seguit,a les 20.15h, començarà una taula rodona on hi prendrà part Magda Oranich, “una de les advocades que va portar el cas del Salvador, i que ens aportarà la seva visió, d’un gran valor, perquè ens explicarà com es desenvolupaven els judicis en aquella època i com es manipulaven”. L’acompanyaran “dues de les germanes del Salvador, que explicaran com van viure i passar aquells dies, com ho ha portat la família i com valoren aquest reconeixement que li està fent tot Catalunya”.

Maria Teresa Casanovas, organitzadora de l'acte

I també hi participarà gent de Martorell “que va viure aquella realitat des de diferents prismes. Com ara en Salvador Esteve, que aleshores estava vinculat a diverses entitats socials, i un grup de persones que érem estudiants de l’Institut, que ens en vam fer ressò i que vam viure, per primera vegada, un fet polític com aquell”.

Maria Teresa Casanovas, organitzadora de l'acte

Casanovas convida tothom a assistir a aquesta vetllada, que combina “el record reivindicatiu amb el fet de donar valor a la història del nostre poble de Martorell”.