El de Martorell serà el primer centre sanitari públic de Catalunya que comptarà amb una casa de parts fora de l’àrea d’obstetrícia. Ho ha anunciat avui el conseller de Salut, Antoni Comín, de visita aquest dijous al municipi. El conseller també ha explicat que aquest 2017 es redactarà el projecte executiu d’ampliació de l’Hospital, que ha de permetre millorar les urgències, el bloc quirúrgic o l’hospital de dia, entre d’altres.
El conseller ha avançat que la nova unitat “permetrà fer el part com si estiguessin a casa. Tornem el moment del part a l’espai domèstic, però amb totes les garanties sanitàries que calen perquè el part pugui funcionar. En aquest espai, que tindrà l’aspecte i calidesa d’una llar, el lideratge assistencial serà de les llevadores”. Les dones podran parir i marxar a casa sense haver de passar per l’àrea d’hospitalització.
Reproductor d'àudioAntoni Comín, conseller de Salut
Les obres començaran d’immediat i es preveu que entri en funcionament l’últim trimestre de l’any. S’espera que la nova unitat atengui unes 100 dones a l’any. Segons Manuel Álvarez, gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, “la previsió és que amb el nou servei, el centre incrementi un 15% el nombre de parts fins els 750 anuals i que, d’aquests, un centenar inicialment, siguin parts naturals”.
La casa dels parts serà un espai gestionat per les llevadores que donaran cobertura durant les 24 hores, i tindrà una superfície de 50 m2 i dues habitacions preparades per atendre a les dones durant tot el procés de part: una de 30 m2 amb banyera, i un altra de 20 m2. Ambdues tindran banys individuals i estaran dotades amb material específic per l’atenció al part sense intervencions. La inversió econòmica per adequar l’estructura i crear la casa de parts serà d’uns 200.000 €.
L’objectiu del Departament de Salut és actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions. En aquest sentit, està previst estendre unitats com la casa de parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya i actualment ja hi ha sis centres més que hi estan treballant.
Millores a l’Hospital de Martorell
El conseller Comín també ha explicat que aquest any es redactarà el projecte executiu d’ampliació de l’Hospital de Martorell. El centre “vol augmentar la seva capacitat de penetració i està cridat a viure una ampliació important de les seves infraestructures, principalment de les seves urgències, l’hospitalització de dia, del bloc quirúrgic o el nombre de llits, per seguir sent l’hospital de referència del Baix Llobregat Nord. Les dades, des del punt de vista de qualitat assistencial, són magnífiques, però el centre pateix per l’estretor de les seves instal·lacions”.
Reproductor d'àudioAntoni Comín, conseller de Salut
L’alcalde Xavier Fonollosa ha recordat que des de l’Ajuntament de Martorell “hem reclamat que el Departament de Salut aposti per l’Hospital de Martorell. El conseller es va comprometre a fer una visita ‘in situ’ i a reformar-lo per tal d’atendre la població de referència, uns 160.000 habitants, per a que els propers 25 anys tinguem una assistència hospitalària que millori la qualitat i redueixi les llistes d’espera”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Visita a l’Ajuntament i recorregut per l’Hospital
Comín ha aprofitat la visita per signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Martorell a la sala de plens. Posteriorment, ha mantingut una reunió amb l’equip directiu i els membres del Patronat de la Fundació l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell. A la tarda, la visita seguirà amb una reunió amb el comitè d’empresa del centre i amb un recorregut per serveis de l’Hospital, com la unitat d’hospitalització de pediatria-ginecologia-obstetrícia i l’hospital de dia mèdic i oncològic, entre d’altres.