Un total de 15 estudiants dels instituts martorellencs han participat al programa socioeducatiu Campus Ítaca que es desenvolupa al Campus de Bellaterra de la UAB durant els mesos de juny i juliol. El projecte dona oportunitats a adolescents en situació econòmica desfavorable i amb un bon rendiment acadèmic per tal de motivar-los a continuar els seus estudis.
Des del 26 de juny i fins al 14 de juliol, la UAB acull 385 joves de 3r d’ESO provinents de més de 30 municipis diferents de la província de Barcelona, entre ells sis alumnes de l’Insitut Joan Oró, sis del Pompeu Fabra i, per primer cop, tres alumnes de la Secció Institut Martorell. L’alumnat es reparteix en dos torns: un primer amb 190 participants del 26 al 4 de juliol, i un segon torn del 6 al 14 de juliol.
El Campus Ítaca és un dels programes socioeducatius amb més recorregut de la UAB. Des del 2004, més de 5000 nois i noies han participat al programa, majoritàriament provinents d’instituts del Vallès Occidental. La coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, Núria Canal, explica que “els joves seleccionats per participar en el Campus Ítaca comparteixen un perfil semblant: una situació econòmica familiar complicada que pot propiciar la priorització de l’entrada al mercat laboral per davant de la continuïtat per seguir estudiant, la necessitat de referents adults que promoguin la continuïtat dels estudis postobligatoris en el seu entorn familiar i social, i una actitud positiva vers l’estudi”.
Reproductor d'àudioNúria Canal, regidora d'Ensenyament
Segons Núria Canal, “el Campus Ítaca persegueix l’objectiu de motivar els nois i noies que estan a punt de començar l’últim curs d’ESO per tal que l’any següent segueixin estudiant”. Al llarg del Campus es combinen activitats ludicoesportives i altres de pedagògiques dinamitzades per professorat de la UAB. Els joves es reparteixen en grups d’unes 12 persones i realitzen activitats diverses al llarg del dia: gimcanes, activitats d’investigació, debats, casos a resoldre…
Reproductor d'àudioNúria Canal, regidora d'Ensenyament
Les novetats del Campus Ítaca d’enguany són les activitats a la Facultat de Traducció i Interpretació que permeten entendre perquè és important parlar en públic i practicar diferents modalitats d’interpretació (xiuxiuejada, consecutiva i simultània); a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental es realitza una activitat que vol donar a conèixer als joves participants la recerca de diferents temàtiques que s’estan treballant des de la UAB relacionades amb el medi ambient; també es duu a terme a la Facultat de Ciències de la Comunicació l’activitat ‘Creatius al poder! Fem falques de ràdio’ on reben l’encàrrec d’un anunciant per tal d’elaborar una falca publicitària per a ràdio. També hi ha altres activitats noves de veterinària, toxicologia i òptica.
Reproductor d'àudioNúria Canal, regidora d'Ensenyament
Enguany el Campus Ítaca realitza dues cloendes, una per a cada torn. L’acte de cloenda del Campus Ítaca serveix per fer visible i donar veu a l’alumnat que mostrarà el resultat del seu treball al campus presentant els projectes de recerca que cada grup ha realitzat.