Activat el dispositiu especial per minimitzar els riscos de la nit de Sant Joan

1558

La celebració de la revetlla de Sant Joan comporta un increment de l’ús de material pirotècnic i encesa de fogueres. Per aquest motiu, Policia Local, Bombers de la Generalitat, voluntaris de Protecció Civil i Serveis Municipals de l’Ajuntament despleguen un dispositiu especial per tal de minimitzar els riscos, tant de persones com del medi natural.

L’inspector en cap de la Policia Local, Àngel Pérez, explica que avui “es revisen prèviament les fogueres previstes, com ara la de les festes del barri Pont del Diable”. Durant aquestes setmanes, han controlat la regularitat de les casetes dispensadores de petards i material pirotècnic. Els agents desplegats guardaran especial atenció “al llançament de petards als punts més vulnerables, com les zones forestals o enjardinades”.

Àngel Pérez, inspector cap Policia Local

Pérez insisteix que “abans de manipular els petards, cal assegurar-se de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat i llegir-se les instruccions de cada article”. En encendre els petards, no subjectar els petards amb les mans, ni posar-los a prop de la cara ni del cos. S’aconsella utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic, encendre la metxa per l’extrem perquè doni temps d’enretirar-se. Si un petard no s’encén bé, no tocar-lo fins al cap de mitja hora i remullar-lo.

Per encendre els petards amb seguretat, s’aconsella no llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones; als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. “No encengueu cap petard dins les cases, ni manipuleu petards des de balconades ni finestres, vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables, s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar”, recomana. També és important no manipular els petards: no tallar el tro final de les traques, poden explotar amb violència. No ficar mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

El cap de la Policia Local també recorda que cal procurar que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi. Recomana plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses, respectar la distància de 15 metres dels cotxes aparcats, i no permetre mai que ningú salti damunt les brases.

Àngel Pérez, inspector cap Policia Local

No es poden fer fogueres sense l’autorització corresponent. Tampoc no es poden fer a menys de 15 metres de la façana de cap edificació. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta. Sobretot, cal vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.

Consells de seguretat revetlles

Alerta PROCICAT per Onada de Calor

Protecció Civil de la Generalitat ha activat una nova Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un nou episodi de temperatures extremes que pot allargar-se fins dissabte. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) també ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen la possibilitat que se superi el llindar de temperatures extremes per aquesta època de l’any a molts punts de Catalunya. La superació de temperatures extremes afectarà principalment les comarques de l’interior de Catalunya i especialment Ponent. El pic de calor es produirà coincidint amb la revetlla de Sant Joan.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, que eviti les activitats físiques intenses a les hores de més calor i que begui molta aigua, encara que no es tingui set. Davant d’aquest augment de les temperatures cal tenir especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…).

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el pla especial per incendis forestals a Catalunya INFOCAT coincidint amb la revetlla i atès que el risc d’incendi és molt elevat en algunes zones del país.