Adam Martín i Martí Gironell parlen d’alimentació sana i d’història a través dels seus respectius llibres

2389
Fira del Llibre. Adam Martín i Martí Gironell.
Fira del Llibre. Adam Martín i Martí Gironell.

La Biblioteca Martorell va reprendre aquest dimarts les activitats literàries de la 39a Fira del Llibre de Sant Jordi amb l’assistència dels periodistes Adam Martín i Martí Gironell. Martín, especialista en temes de nutrició, va parlar de flexitarianisme, una estil d’alimentació saludable basat en el consum de vegetals però que no renuncia totalment a la proteïna animal, i que recull en el seu darrer llibre Cuina flexi. Martí Gironell va participar d’una conversa amb lectors arran dels 10 anys de l’edició de la seva primera novel·la històrica, El pont dels jueus, de la que ja se n’han venut prop de 100.000 exemplars en tot aquest temps.

Cuina Flexi (Cossetània Edicions) és el tercer llibre sobre alimentació que ha escrit Adam Martín (Tossa de Mar, 1973). Reflexiona al voltant de la cuina flexiterianista, que “es basa en un 80-85% en el consum de cereals, llegums, verdures, fruites, fruits secs i llavors, però que permet la flexibilitat d’introduir de manera més puntual els ous, la carn o el peix. Ho fa sense la rigorositat del vegetarianisme, per evitar-nos una possible relació tensa amb l’alimentació i que ens agradi allò que mengem, que no hagi de ser avorrit”.

El llibre inclou 80 receptes i menús complerts amb esmorzars, dinars i sopars “que es poden fer durant 21 dies seguits, el temps suficient per a que els lectors que vulguin provin l’experiència, notin si experienten canvis positius en la seva salut i ho adquireixin com un hàbit”, explicava l’autor. En la següent entrevista, Martín desenvolupa més profundament aquest modus de vida que segueix “des de fa uns 14 anys, i crec que m’ha anat molt bé”.

Deu anys de l’edició d’El pont dels jueus

La vetllada literària va continuar amb una conversa amb el periodista i escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971), en commemoració dels 10 anys de l’edició d’El pont dels jueus (Columna Edicions). “Una novel·la d’aventures medieval, en un llenguatge senzill però ric, apta tant per a nois i noies de 13-14 anys que comencen a descobrir la lectura com per a adults i gent gran”, segons la definia l’autor, que afegia que “discorre a cavall entre Besalú i Girona i pretén descobrir com érem tot parlant d’una cultura com la jueva, que ha entrat en les nostres costums, llegendes i receptes culinàries”.

Deu anys després, El pont dels jueus ha deixat un llegat de més de 100.000 llibres venuts, la traducció a diversos idiomes, l’aparició del llibre La cuina del pont dels jueus (2009) i la creació de rutes literàries. La seva contínua vigència ha portat l’autor “a recórrer biblioteques i clubs de lectura de tot Catalunya per parlar de dues cultures en contacte que no són pas tan diferents, però que han patit una confrontació per diversos interessos, un problema que segueix vigent avui en dia, i del qual ens ho hauríem de fer mirar”. Aquests i d’altres detalls els amplia Gironell en la següent entrevista.

La martorellenca Maria Hinojo i el rector de les parròquies de Santa Maria i Crist Salvador, Francesc Tirado, van encarregar-se de les respectives presentacions dels llibres. A l’acte hi van assistir l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat del regidor de Cultura Sergi Corral i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació Míriam Riera. La jornada es va completar amb una activitat infantil, en la que el Pocoyó va visitar i saludar els nens i nenes a la Fira del Llibre i la Biblioteca Martorell.