Adolf Bargués: “Els Tres Tombs són una multitud de festes plenes de simbologia”

791

Setmana gran per als Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, que aquest proper cap de setmana del 13 al 15 de gener organitzen la festa dels Tres Tombs. Els actes principals de la festa seran el pregó, el relleu dels abanderats, l’esmorzar traginer i el concert-vermut. Una cita festiva que busca les arrels en el reconeixement a la feina dels animals de tir i els seus portadors -els traginers-, vital fins aproximadament els anys 50 del segle passat. No en va, aquest 2023 la cita arriba a la seva 376 edició.

Ara, l’entitat busca reviure aquest passat a través de la festa, però també vol adaptar-la als temps actuals. És per aquest motiu que cada any es van introduint nous actes que apleguen més públics, i que complementen els més tradicionals. Per exemple, aquest cop la comitiva de carros i cavalls s’aproparà fins la rambla de Pep Ventura i Les Bòbiles. També es consolida el dinar de diumenge després del concert-vermut, novetat de l’any passat.

Homenatge a la tradició amb tocs moderns per perpetuar la festa i fer-la transversal, segons explica el president de l’entitat, Adolf Bargués, qui aquest dilluns ha passat pels micròfons de Ràdio Martorell per explicar al programa ‘Gent amb entitat’ els eixos bàsics de la cita, en la que hi ha com a noms propis els del CF Martorell -entitat abanderada en aquesta edició- i el de la il·lustradora Clara-Tanit Arqué, creadora del cartell d’enguany.

Adolf, com van els preparatius de cara al divendres?

Ja ho tenim tot lligat. A aquestes alçades no ens pot fallar res. L’únic que ens toca és demanar que faci un dia esplèndid. Està fent un hivern molt alterat, però esperem no tenir pluja diumenge. Ja entenem que el fred és el que toca per a la festa en aquest moment de l’any, però un cinquanta per cent de l’èxit de la festa és que faci sol.

El programa es desplega en tres tres dies. El divendres s’acota als socis, amb l’assemblea a les 20.00h al local de la plaça de Maria Canela, el sorteig de llotges i entrades per al concert-vermut de diumenge i un ressopó.

Divendres és l’únic dia de la festa que és exclusiu per als socis i sòcies, i fem el sorteig de llotges i la venda d’entrades amb prioritat pels nostres associats. Expliquem com ha anat el darrer exercici econòmic, detallem les activitats que ha organitzat l’entitat i les que farà, i fem un ressopó. Tot i que les festes populars comencen per iniciativa popular, i més una com aquesta que és tan antiga amb 376 anys a Martorell, als anys 80 vam constituir els Amics de Sant Antoni Abat com a entitat social per tal d’organitzar-la. I en aquest cas, la legalitat actual implicava la necessitat de fer una assemblea per als socis. Així, aprofitant que havíem de fer el sorteig de les llotges, la vam encabir el divendres.

Parlaves dels socis. En quin moment us trobeu, en l’actualitat?

Doncs seguim conservant una bona massa social. Tenim uns 325 socis, i això per a una entitat cultural és un gran mèrit. Cal tenir en compte el tema de la mitjana d’edat, ja que un nano de 20 anys no valora el tema cavalls, però n’hi ha que en algun moment comencen a valorar la tradició o bé que hi arriben a través d’alguna amistat. Això d’una banda, i també els que marxen per pura cronologia.

Ja que l’assemblea és un moment de balanç, què ens pots dir del 2022 per a l’entitat?

Doncs ha estat un any en el que ens ha entrat una col·lecció d’unes 300 eines de pagès, com ara falç i destrals. Allò bo de l’entitat és disposar d’un patrimoni immobiliari important de prop de 40 carruatges, una col·lecció d’eines del camp i d’estris de pagès de la zona important.

D’on provenen, aquestes donacions de material?

Venen de la gent. I vam notar-ho molt quan vam fer el salt per passar de no tenir local a disposar-ne. Disposar de l’espai a la plaça de Maria Canela i que els socis veiessin que està ben mantingut i amb una exposició permanent ha fet que anem tenint més donacions de manera esporàdica. Per exemple, la família de la fotògrafa Núria Amat ens va fer arribar uns arxivadors amb negatius i fotografies de l’entitat quan la Núria ens va deixar. És d’agrair que hi hagi aquesta sensibilitat de la ciutadania cap a aquest bé col·lectiu, que al final és de tots.

Els Tres Tombs 2020

Adolf, parlem del dissabte al matí, quan arrenca l’activitat…

Al llarg del matí posem a la venda les entrades per al concert-vermut i la gent pot passar a buscar-les al preu de 8 euros. Mentrestant la junta estarà per allà arreglant carros i càrregues, i fent neteja i posada a punt per sortir el dia següent.

A la tarda arribarà la ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània (plaça de la Vila, 18.00h), l’encesa de les atxes de vent (18.30h) i l’acompanyament de les senyeres al portal d’Anoia per rebre el pregoner Joan Tort, vicepresident segon del Club de Futbol Martorell, abans del canvi de senyeres i del brou de Sant Antoni. Per què s’ha escollit el CF Martorell com a abanderada d’enguany?

La societat és plural, complexa i diversa. Tenim socis de junta que estan ficats al futbol i aquest 2022 l’entitat feia el seu vintè aniversari i els vam proposar de ser els banderers de la festa. Des del primer moment van dir que sí. Nosaltres estem flipant amb la complexitat i grandiositat del club, quan veus tants equips i tantes categories…són uns números realment importants, tant des del punt de vista econòmic com d’impacte social a casa nostra.

Una manera d’obrir la festa a molta més gent?

La nostra és una festa que no és exclusiva. Hi ha una inclusió, tant si ets de pagès o has tingut algun avantpassat o familiar que ho era, com si no. No és una festa, sinó una multitud de festes i cadascú la recorda com vol. En tot cas, és una festa que es fa estimar, i hem de lluitar per a que no es faci aliena o estranya, per fer que ningú qüestioni què fan aquells animals enmig del carrer. Tenim la voluntat d’explicar tota aquesta part històrica i tradicional i d’homenatge a una festa com aquesta.

Una festa que ha anat incloent novetats dels darrers temps, com ara els foguerons o l’escudella…

No hi ha res al programa que sigui gratuït. Tot té un simbolisme i cal explicar-ho. La inclusió del foc o de la cuina del porc a les festes de Sant Antoni és ancestral. El foc està molt vinculat a la festa, i cal tenir en compte que estem en plena setmana dels barbuts, la de Sant Antoni, la més freda de l’any. Ve més de gust menjar una escudella que no pas coca i moscatell i l’any passat la gent estava encantadíssima amb el canvi i van repetir. En Pere Bel organitza l’olla gran i hi col·laboren un equip de jubilats i gent amb expertesa i saviesa. Gent que té temps, passió i manetes, tot el que volen les entitats.

I així s’acabarà la festa de dissabte, amb l’intercanvi de senyeres, amb Rafael García -president del CF Martorell- com a abanderat i amb l’olla gran de Sant Antoni i els foguerons. Parlem de diumenge. L’activitat engega ben d’hora, a les 09.00h amb l’esmorzar traginer a la plaça de Maria Canela.

De fet, nosaltres cap a les 06.00h ja estem muntant i engegant els focs. L’esmorzar el tenim molt consolidat, és simpàtic i ens ve molta gent, tant socis com participants. No cal ser soci i es pot comprar el tiquet allà mateix al preu de 5 euros. A més, vendrem els tortells a un preu de 10 euros. De l’esmorzar cal dir que també s’ha anat adaptant als temps actuals i hem fet canvis.

Tres Tombs 2019

Quins són, aquests canvis?

Quan vam disposar del local i vam marxar de La Caserna, vam decidir canviar el format de l’esmorzar. Antigament teníem un equip que tallava la carn, la coïen i la donaven a la gent que hi anava. I es va passar a entregar la carn i que els mateixos comensals se la facin ells a la graella. I com a conseqüència, va canviar la tipologia de gent que venia…abans era una activitat molt masculina i que s’estava quedant una mica rància, i ara ve tota la família amb canalla i fa que sigui un altre ambient. Tu vas allà a coure la carn i t’hi trobes amics de l’escala, companys de l’escola, de l’AMPA…és una activitat transversal, i veus com es van fent unes colles, permeables. És un acte molt simpàtic que hem consolidat, i també es reflecteix amb el cartell d’enguany.

Parla’ns del cartell de la festa d’aquesta edició.

La intenció de la junta de l’entitat és portar els Tres Tombs als nostres dies. Quan penses en un cartell de la festa, t’imagines la imatge del sant, d’un porquet, d’un carro o d’un cavall. Cada any fem l’encàrrec a un artista local i enguany li vam fer a la Clara-Tanit Arqué, una il·lustradora que ens va pescar la intenció molt ràpid. Amb el seu dibuix va portar una festa ancestral cap a la imatge de l’esmorzar, on hi apareix molt la imatge femenina, la barreja trans generacional de gent gran i de gent jove, l’ambient de fred, la gent tapada, el fum…és un dia que vas a l’esmorzar a fer pudor de pòtol!

Després de l’esmorzar arrencarà el guarniment i l’enganxada a les 10.30h, a les 11.30h començarà la passada per carrers i a les 13.00h els Tres Tombs.

Aquí cal explicar que hi ha un canvi important en el recorregut. Martorell es va aixamplant i volem arribar a tothom, i aquest any hem incorporat el pas per la rambla de Pep Ventura, junt amb la rambla de Les Bòbiles i la plaça del Vi. Hi ha un tema de limitació de temps. A causa d’això, aquest any no passarem pel passeig del Quarter ni el pont del Diable.

Com se solia fer sempre?

El “sempre” és relatiu: abans que passessin pel pont del Diable i el passeig del Quarter, els Tres Tombs històrics sortien de la plaça de l’església i anaven cap a la plaça de la Creu, que era la punta del poble, i els tres tombs es feien a la placeta de l’església. Aquests eren els Tres Tombs que es feien fins després de la Guerra, però a mida que Martorell va anar creixent i la festa es va anar modernitzant es va anar fent més gran.

Els Tres Tombs 2018

A què es deu, aquest canvi?

Al fet que abans de sortir del local calia preparar els carros i anar al pont del Diable, i allà tornàvem a organitzar l’ordre de sortida. Aquest any, quan sortim del local, ja estarem endreçats i marxarem per portal d’Anoia pel pujador del costat del riu per anar cap a la rambla de Pep Ventura, pujarem cap a la rambla de Les Bòbiles i tornarem a baixar. I quan baixem a La Vila farem els Tres Tombs de la plaça de les hores a la plaça del Portal d’Anoia, sacrificant l’espai del pont del Diable, que és més estret i que ens costava més. Si volem una festa lluïda, quan més ample sigui el carrer millor. De fet, allà on tenim més acumulació de gent és a la plaça del Portal d’Anoia, allà on els toca més el sol.

Seguint amb l’ordre d’activitats, després de la passada tindrà lloc el Concert vermut a les 14.00h amb La Principal de la Bisbal a la sala-teatre d’El Progrés.

El concert també és una cosa que la gent n’ha fet tradició i l’ha viscut. Aquest concert es feia al Cafè d’El Progrés i després a la sala gran, i per a la gent que vulgui venir el preu del tiquet són 8 euros i l’haurien de reservar el dissabte al matí perquè estan les places numerades. Podran escoltar el concert i gaudiran d’un vermut i un aperitiu.

Enguany es repetirà el dinar de després del concert vermut?

Sí. L’any passat ja el vam fer i ens va funcionar molt bé el dinar de germanor al Cafè d’El Progrés. Enguany el restaurant Aqqua ens farà el dinar, amb dos plats a triar i a un preu de 30 euros. De fet, serà un dia bastant rodó: podreu esmorzar, anar al concert-vermut i al dinar, fins i tot.