Adrià Fortet presenta la reedició del llibre ‘Israel, el somni i la tragèdia’

733
Presentació del llibre 'Israel, el somni i la tragèdia'. Adrià Fortet

La Biblioteca Francesc Pujols ha acollit aquesta tarda la presentació d’Israel, el somni i la tragèdia. És la reedició d’un llibre escrit l’any 2004 a quatre mans entre el recentment desaparegut doctor en història Joan B. Culla i el també doctor en història per la UAB Adrià Fortet. Aquest darrer ha vingut a parlar d’una obra que aproxima el lector en les arrels modernes del conflicte àrabo-israelià i d’altres disputes a l’Orient Mitjà. Ho ha fet acompanyat del martorellenc Joan Batllevell.

Israel, el somni i la tragèdia parteix del naixement i desenvolupament del sionisme, moviment nacionalista que arrenca al segle XIX amb l’objectiu d’establir un estat jueu a Palestina. I segueix amb el moviment arabopalestí i l’evolució del conflicte fins a la Segona Intifada i la mort d’Arafat. En aquesta reedició amplia continguts amb tres capítols nous que estudien el fracàs de l’aposta unilateral de Sharon, l’impacte de la Primavera Àrab, les topades entre Netanyahu i Obama, els Acords d’Abraham i la greu crisi sociopolítica que ha afectat Israel en l’últim quinquenni i que s’ha manifestat particularment en cinc repeticions electorals i en protestes multitudinàries que han paralitzat el país.

Però el llibre “no només es refereix a la història política d’Israel, a la idea sionista o al conflicte amb els àrabs palestins. Ampliem l’espectre i expliquem l’evolució de països àrabs com Egipte, Síria, Jordània, l’Aràbia Saudita, l’Iran o el Iemen. Busquem dotar el lector d’una comprensió més general de l’Orient Mitjà actual, que permeti posar les peces en el seu lloc i veure’n tota la dimensió dins la geopolítica mundial”, explica el coautor.

Adrià Fortet, coautor d''Israel, el somni i la tragèdia'

I és que, malgrat que el conflicte entre Israel i Palestina no és l’únic a la zona, “sí que ha tingut un rol central en la història de l’Orient Mitjà. Molts dels conflictes estan vinculats a aquest”.

Adrià Fortet, coautor d''Israel, el somni i la tragèdia'

El llibre (Edicions 62, Pòrtic Edicions), tot just acaba de sortir a la llum. Recull fins els esdeveniments més recents del passat 7 d’octubre. Fortet reconeix que davant aquesta actualitat “és molt lògic que tothom es posicioni i que s’indigni, i més davant una injustícia que provoca crueltat com és una guerra”, però fa la reflexió que “és important que, socialment, tinguem les eines per aprofundir i entendre què passa, com s’ha arribat fins aquí i les visions dels diferents actors”. Per això, Israel, el somni i la tragèdia combina i complementa “l’àmbit més periodístic amb la trajectòria històrica”.

Adrià Fortet, coautor d''Israel, el somni i la tragèdia'

La intenció dels autors sempre ha estat “que sigui una obra de divulgació”. Fortet explica que no és un llibre pensat per experts, ni amb un vocabulari tècnic ni una visió excessivament complicada o elevada. El que pretén és difondre les idees i els coneixements sobre el darrer segle a l’Orient Mitjà d’una manera comprensible, senzilla i entenedora, però sense perdre rigor històric”.

Adrià Fortet, coautor d''Israel, el somni i la tragèdia'

Pel que fa als autors, Adrià Fortet (Terrassa, 1994) és doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca està centrada en les relacions internacionals i en el conflicte de l’Orient Mitjà.

De la seva banda, Joan Baptista Culla i Clarà (Barcelona, 1952- Sant Cugat, 2023) va ser, des del 1977, professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va publicar una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle XX, així com sobre el conflicte israeliano-àrab, i també (el 2019) unes celebrades memòries, La història viscuda.