Alba Castellví: “educar sense cridar és possible si substituïm els crits per quelcom més constructiu”

1556

La sociòloga, mestre i mediadora familiar, Alba Castellví, ha impartit aquesta tarda el taller ‘Educar sense cridar’, adreçat a una trentena de pares i mares interessats a cercar estratègies per tractar amb les criatures sense perdre les maneres, sense aixecar la veu. L’activitat gratuïta ha estat organitzada per la Regidoria d’Ensenyament al Complex Educatiu Torrent de Llops.

Alba Castellví ha posat sobre la taula la seva experiència, com a professional i com a mare, per facilitar als assistents un manual pràctic sobre la convivència diària amb els fills, partint de la base que “educar és dotar-los d’eines que els facin persones lliures i responsables”, ha dit. Mai és tard per construir una relació serena i positiva amb els fills i “acompanyar-los en el seu itinerari vital”.

Els participants, que han hagut de relacionar-se entre sí i explicar les seves vivències, han marxat cap casa amb un seguit de consells “per a aquelles ocasions en què sembla que per desbloquejar una situació no tenim més remei que cridar”. Segons Castellví, “sempre hi ha una alternativa que ens mantindrà més serens i permetrà donar un millor exemple als nostres fills”. Així, “aprendran de nosaltres a regular la seva pròpia tensió en moments de contrarietat, perquè ells aprenen del que fem i no pas del que diem que cal fer”.

Educar sense cridar “és possible, però hem de saber com substituir allò que no ens agrada (posar-nos nerviosos i aixecar la veu) per quelcom més constructiu i edificant”. La primera cosa que cal fer és relaxar-se, guardant silenci i respirant profundament, per tal d’evitar actuar de manera impulsiva. Seguidament, canviar d’estratègia, parlar als nens a la seva alçada, amb frases curtes i un to de veu baix, que els obligui a prestar-nos tota l’atenció.

Si la situació està molt descontrolada, Castellví ha recomanat provar de consolar el nen, si ho necessita, o retirar-nos per a què es desprengui de la seva ira. “Com menys atenció li fem a una rebequeria, menys durarà i menys cops es produirà”.

La sociòloga també ha recordat que els pares no poden tenir el control absolut de l’educació dels seus fills. La seva influència és molt important, però no la única, ja que els infants són educats per molts factors, com ara l’entorn on es relacionen, els llocs on viuen o els mitjans de comunicació que consumeixen.

Alba Castellví
Nascuda a Sant Sadurní d’Anoia el 1976, és sociòloga, mestra i mediadora de conflictes. Mare d’un noi i d’una noia, i autora del llibre Educar sense cridar. Ha treballat de mestra i de mediadora de conflictes comunitaris i familiars. Actualment, fa d’educadora, de formadora de mediadors en màsters i imparteix conferències i tallers per a pares i mares d’infants i adolescents.