Àlex Susanna presenta ‘Paisatge amb figures’, dietari per generar diàleg entre autor i lectors

1322
Andreu González i Àlex Susanna, durant la presentació
Andreu González i Àlex Susanna, durant la presentació

El poeta, gestor cultural i president del jurat del Premi Vila de Martorell, Àlex Susanna, ha presentat aquest dijous a la Fundació Francesc Pujols Paisatge amb figures. Es tracta d’un dietari, gènere que l’autor considera com un dels més agraïts tant des del punt de vista de l’autor com del lector. A les seves pàgines s’hi refugien experiències personals, personatges de diversos àmbits, escenaris urbans i rurals i un xic de context polític.

Paisatge amb figures, editat per Proa, és la darrera creació de Susanna, de la que reconeix estar “content d’haver-lo publicat. Segurament és el llibre del qual n’estic més content”. Amb aquest entusiasme s’expressa l’autor a l’hora de parlar d’una obra de 512 pàgines que va escriure “entre el primer de gener de 2018 i el primer de gener de 2019”.

Durant aquest període, l’autor va recollir “les experiències i els projectes de tipus més personal del meu dia a dia”, barrejades amb “personatges molt diversos: escriptors, artistes i intel·lectuals” i “els projectes que vaig tirar endavant, des d’una exposició a París a una xerrada a Mèxic”. Tot això sense defugir “el context polític del moment, que també hi treu el cap de tant en tant”, i escenaris “de natura i paisatge gelidenc i penedesenc, i també el Pirineu del Ripollès i el Matarranya”.

Àlex Susanna

Susanna justifica l’entusiasme pel dietari perquè el considera “una mena de caixa de resonància del nostre dia a dia. Un dels gèneres més agraïts i satisfactoris com a escriptor, perquè em permet ser agraït amb la vida i amb les molt diverses experiències que et regala i amb els múltiples estímuls de tot tipus, des dels més sensorials o sensitius i tangibles fins als més abstractes, espirituals o transcendents”. Tot això, sumat “a la diversitat expressiva” que permet.

Àlex Susanna

A més, fa possible que el lector tingui la sensació d’estar conversant amb l’autor, i genera una intimitat entre ambdós molt especial i agraïda”, i que “el lector s’hi pugui sentir molt reflectit i trobar una font d’estímuls constants. Si l’autor et parla d’una pel·lícula, de dansa, de teatre, d’una obra arquitectònica, d’un poeta, novel·la, ciutat o paisatge, pot ser un estímul per al lector per a que ell mateix visqui aquesta experiència”.

Àlex Susanna
Andreu González i Àlex Susanna, durant la presentació
Andreu González i Àlex Susanna, durant la presentació

Trajectòria literària

Àlex Susanna (1957), és un escriptor i gestor cultural de Gelida molt vinculat a la nostra ciutat des de fa anys, fins al punt de dirigir el jurat del premi Vila de Martorell des del 2014, impulsant la projecció del certamen a nivell nacional i internacional a partir de l’impuls de la 40a edició. Pel que fa a la vessant institucional, ha dirigit la Fundació Caixa Catalunya a La Pedrera (2004-2010) i és director adjunt de l’Institut Ramon Llull.

Pel que fa a la seva trajectòria literària, ha cultivat els gèneres de la poesia, la prosa i les traduccions. En poesia, ha publicat Memòria del cos (1980, premi Miquel de Palol 1979); Els dies antics (1982); El darrer sol (1985); Palau d’hivern (1987); Les anelles dels anys (1991, premi Carles Riba 1990); Boscos i ciutats (1994); Suite de Gelida (2001) i Angles morts (2007). En prosa, ha publicat Quadern venecià (1989, premi Josep Pla 1988); Quadern de Fornells (1995); Quadern d’ombres (1999) i Quadern dels marges (2006). Entre les seves traduccions destaquen Monsieur Teste de Paul Valéry (1980, premi de la Crítica Serra d’Or 1981) i Quatre quartets de T.S. Eliot (2011). El 1984 va fundar el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que va dirigir fins al 2000. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües.