Festa del Roser, 10 dies amb molta tradició per honrar el passat vitivinícola

1191

L’Ajuntament de Martorell ha presentat la programació de la Festa del Roser, que se celebrarà del 29 de setembre al 8 d’octubre. N’han parlat l’alcalde, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura Sergi Corral i les regidores de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Rosa Cadenas, i de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Soria. El Vimart arriba a la 12a edició, torna a la plaça de l’Església i convidarà la DO Tarragona.

El Vimart serà l’acte central del Roser, una de les tres festes més importants a Martorell, junt amb la Fira de Primavera i la Festa Major. Una cita de tardor, que des de fa una dotzena d’anys rememora un passat vitivinícola amb una extensa programació d’actes que evoquen la història i la cultura del vi a casa nostra.

“Aquest era el moment en que els pagesos entraven el raïm a casa i el posaven als cups. Hi ha moltes cases del nucli antic que encara en tenen”, ha recordat Fonollosa. La dedicació al vi va desaparèixer al segle passat, però no s’ha d’oblidar que “Martorell en va ser un dels llocs centrals. Érem la porta del Penedès i aquí hi arribava el ferrocarril. Això feia que, a Can Carreras hi haguessin molts magatzems de vi i comerciants que després el carregaven al tren cap al Port, camí d’Amèrica”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El Vimart es celebrarà el dissabte 7 de 18.00 a 01.00h-. La principal novetat és el seu retorn a la plaça de l’Església: “Tornem al Vimart de colze a colze, d’estar més apretats, de trobar-nos els uns als altres, i de recuperar aquest espai que és emblemàtic, únic i més atractiu que no pas fer-ho a l’aparcament del Vapor”, deia Corral.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament

El darrer cop que es va celebrar a la plaça va ser fa quatre anys, ja que el 2020 no es va celebrar per la pandèmia, el 2021 es va fer al Vapor i l’any passat, a Ca n’Oliveres a causa de l’amenaça de pluja.

La regidora Cadenas ha dit que al Vimart d’enguany “hi haurà més estands de restauració, i també més cellers”, i que el comerç local hi serà més representat.

Rosa Cadenas, regidora de Comerç de l'Ajuntament

Actes que s’inclouran als Racons del Vimart. Una tretzena de propostes de tasts de vins i caves, que es vinculen amb les arts. Per exemple, l’Espai Bombolles, el Vi, Moda i estilisme -que es mou al dimecres 4- o un maridatge amb la filosofia de Francesc Pujols.

El pregó el farà David Carabén, cantant i compositor del grup Mishima, i l’oferta musical passarà pel swing, versions i la Festa Live de Flaixbac. També tocaran diferents grups de l’Escola Municipal de Música, hi haurà òpera al balcó de la Casa Palet durant el Vimart i un MClàssics amb Milan Perisic. Als Jardins de l’Enrajolada s’estrenaran, simultani amb el Vimart, ‘actuacions musicals en directe, amb l’EMM, El cant de les Ofèlies i el Trio Tico.

La 27a Trobada d’Entitats tornarà a El Progrés i reconeixerà l’associacionisme, “un actiu molt important en la participació, integració cohesió social i construcció de model de convivència. Per això, reconeixem a les entitats i persones”, ha dit Àngels Soria.

Àngels Soria, regidora de Teixit Associatiu de l'Ajuntament

La tradició hi serà representada amb el correfoc i la plantada i cercavila de les figures festives, o amb el 36è Aplec del Roser del diumenge 8 d’octubre. Aquell mateix dia es dirà un “fins l’any que ve” al Roser amb el Piromusical.

Totes les activitats son al programa i a l’agenda del web martorelldigital.cat; al web institucional martorell.cat/festadelroser i a l’APP FesMartorell.

Programació de la Festa del Roser 2023