Artistes Plàstics fomenta la creació per correspondència amb el ‘08760 Postart’

3071
Mho Dueñas i Arantxa Pardo, membres de l'Associació Artistes Plàstics de Martorell

L’associació Artistes Plàstics de Martorell organitza la primera convocatòria del ‘08760 Postart‘, un esdeveniment artístic que troba el seu medi d’expressió en l’art postal o mail art. Es tracta d’una activitat que proposa, tant a artistes professionals com a persones aficionades a l’art, la creació d’una obra d’estil lliure sobre una targeta postal de 15×10 centímetres.

La temàtica d’aquesta primera convocatòria serà la dona com a subjecte, que busca trencar amb la imatge de la dona musa i objecte representada durant segles, per donar pas a la visió de la dona com a subjecte actiu, creadora plena, empoderada i autora.

Tothom qui hi vulgui participar ho haurà de sol·licitar a través del correu electrònic 08760postart@gmail.com, i rebrà una tarjeta postal en blanc, per a fer-hi la seva creació, que haurà de retornar, via adreça postal, abans del 31 de desembre d’enguany. Les obres s’exposaran la primavera vinent, i es posaran a la venda amb una intencionalitat benèfica.

Dues integrants de l’associació Artistes Plàstics de Martorell, Mho Dueñas i Arantxa Pardo, desgranen la convocatòria en aquesta entrevista al programa Gent amb Entitat de Ràdio Martorell, presentat per Maria Cerezuela.

El ‘08760 Postart Martorell’ és una convocatòria inèdita a casa nostra. Com ens la presentaríeu?

MD: El nom d’aquesta convocatòria prové del codi postal del nostre poble, però la disciplina o temàtica en la que es basa és el mail art. És una expressió artística que no ens l’hem inventada nosaltres, sinó que és molt antiga i que molta gent de la nostra edat l’ha feta servir: dibuixar art dins les cartes que ens enviàvem. Amb aquesta convocatòria de mail art, fem un crit internacional i hi posem d’abanderat el codi postal del nostre poble.

Com us decidiu a fer una convocatòria artística tan inèdita com aquesta?

MD: Perquè som artistes i ments inquietes! Normalment, el mail art es fa servir per a un benefici comú, per ajudar. Coincidint amb el darrer 8 de març, vam pensar que en lloc de pintar les coses de color lila podíem fer aquesta convocatòria amb finalitats benèfiques. I parlant entre tots en comunitat, que és com gestem els projectes a Ca l’Oller, vam coincidir que calia donar-li un aire internacional, perquè és obsessió de tots els que estem allà el d’obrir Martorell, fer que no es quedi tancat, i menys en l’art! Vam pensar que si ens escrivia algú d’Austràlia interessat de participar…per què no? Quants més siguem, millor!

AP: És una proposta molt engrescadora, perquè ja no només és art, sinó que té una part benèfica i l’obrim a tot el món, el post art és planetari. Si quan érem petits, el fet que t’arribés la carta o la postal d’un amic et feia sentir molt especial, amb el Postart farem especials aquestes dones.

De quina manera es vehicularà la vessant solidària?

MD: Ens hem proposat que, quan fem l’exposició amb totes les obres rebudes, n’hi hagi un miler. No aniran signades per davant, sinó per darrera. L’objectiu és que miris, t’encisis de l’obra i te l’emportis a casa per un preu molt raonable: 15 euros. Tots els beneficis es destinaran a una associació que ajudi a la dona, que encara no tenim definida. Pensem que si arribem a aglutinar un miler de postals, l’ajuda pot ser molt important.

Qui pot participar al Postart 08760?

AP: Tothom qui se senti artista tot i que no ho sigui, tothom qui tingui alguna cosa a dir a partir de 16 anys i que vulgui col·laborar, seria genial.

I com ho han de fer?

AP: Han de fer una petició al correu electrònic 08760postart@gmail.com. Un cop rebem el correu, se’ls enviarà un suport de mides 15 x 10 centímetres. Hauran de fer la seva obra i lliurar-la, amb els costos pagats, abans del 31 de desembre. A partir d’aquell moment, anirem documentant l’obra fins a muntar l’exposició.

MD: El suport el posem nosaltres perquè volem que hi hagi una unitat de tamany de l’obra, tot i que els artistes ens poden portar un desplegable gegant, sense límits.

Parleu-nos de la temàtica de les obres

AP: El tema és la dona com a subjecte. Aquí i ara Som dues dones artistes i considero que quan vam estudiar era molt difícil trobar dones artistes o referents artistes femenines en aquells temps. Aleshores, a la dona sempre se la pintava com a ballarina, prostituta o verge, però mai com a una dona activa. No hi havia referents, ni del món artístic ni de les coses que podia fer. Per tant, el que intentem amb aquest certamen és donar veu a les dones, dir que estem vives i que hem d’ocupar el nostre lloc.

És difícil traduir aquest objectiu en l’art?

MD: No, simplement és tan senzill com mirar amb uns altres ulls. Us poso un exemple: el Museo del Prado. Allà hi ha moltes imatges de dones, però són imatges creades per un home: les veu un home, les pinta un home i les mira un home…quasi en cap moment és una dona qui pinta a una dona, i si n’hi ha, que són molt poques, no hi són als museus. En cap moment la dona és pintada per una dona per a que la miri una dona, o bé que la pinti un home per a que la miri una dona. Sovint són escenes de raptes, violacions…coses molt bèsties envoltades d’una suposada bellesa. Cal mirar amb uns altres ulls, com pintem les dones, quines temàtiques tenim en les nostres obres, com ens veuen les altres dones i com els homes ara ens volen mostrar, i si ens volen continuar mostrant així o d’una altra manera. I cal fer el pas!

La convocatòria ja és oberta?

AP: De fet divendres comencem a enviar pels suports de les peticions que ja s’han fet. Som molt ambicioses i ens encantaria que això ja estigués fet.

MD: De moment ho hem anat dient molt a poc a poc, per a que es generés una expectativa. I la gent va responent. Ja tenim les primeres obres i que hagin arribat el primer dia de la convocatòria ja és molt! Recordem que l’enviament cal fer-lo a la direcció d’El Círcol (plaça de la Vila, 19. 08760-Martorell, Barcelona) a l’atenció dels Artistes Plàstics de Martorell.

Heu trobat complicitat a casa nostra, per a la celebració del Postart?

MD: També volíem obrir aquest projecte i el poble s’hi ha implicat. Fins al punt que tenim patrocinadors: la Llibreria Alfil -ha aportat els sobres per a fer els enviaments-, i IlPintore-store -un majorista de material de pintura i de belles arts que ens ha aportat el paper de suport de les obres- i com sempre, tenim el suport de l’Ajuntament de Martorell a través de la Regidoria d’Igualtat i El Círcol, on esperem exposar i penjar més de mil postals d’aquí a menys d’un any!

És una mica paradoxal que en un temps com l’actual, en el que prima la immediatesa en la comunicació i el contacte amb les xarxes socials, promogueu un certamen d’enviament postal…

MD: Jo personalment ho trobo tan romàntic! Una de les coses que escric en la meva creació és “escriu-me cartes d’amor”, cosa que trobo molt bonica. Ara, quan obres la bústia ja no trobes ni les cartes del banc! És molt trist! Abans era tan guai que t’arribés la postal d’un amic que se n’havia anat a Itàlia i t’enviava la postal de la torre de Pisa! És molt poètic, i al final l’art és poesia.

Quins altres projectes teniu en previsió a l’associació?

AP: Hem començat l’any amb molta il·lusió i tirarem endavant un projecte que ja s’ha fet en vàries ocasions: l’Art Party, un esdeveniment que ja havíem fet anualment al jardí de Ca l’Oller per al públic en general, amb música i art. Cada any busquem un tema cada any i intervenim una sèrie d’objectes mentre perdurin. Vam fer un peu gegant de fibra, intervencions a cadires, llums, bancs i reixes. I aquest any la temàtica serà la retrobada amb les famílies i els amics i el fet de compartir la taula, la necessitat de compartir.

 Bases de participació