El primer cap de setmana de festes als barris de Martorell ha tornat a portar germanor a carrers i places. Enguany la festa de Buenos Aires ha coincidit en el calendari amb les primeres activitats del Pont del Diable, que continuaran el cap de setmana de Sant Joan. El sopar de germanor dels dos barris va portar, aquest dissabte a la nit, a moltes persones al carrer per gaudir d’un àpat que potencia el veïnatge. A Buenos Aires van sopar a la plaça Pompeu Fabra i a Pont del Diable al passeig del Quarter.
Els veïns del barri de Buenos Aires es van trobar, aquest dissabte a la nit, a la plaça Pompeu Fabra per celebrar un sopar popular de carmanyola amenitzat amb ball i rom cremat. El president de l’associació de veïns, José Ignacio Blázquez, assegurava que “tenint en compte que el sopar coincidia amb altres que es celebraven a Martorell, va anar superbé. Molts assistents i la junta i col·laboradors esplèndids”. Blázquez ha aprofitat però “per fer una crida a la gent jove per a què participin i s’apuntin a l’associació per donar un cop de mà”.
Reproductor d'àudioJosé Ignacio Blázquez, president de l'AV Buenos Aires
Aquest diumenge no hi ha faltat la tradicional sardinada popular. S’han fet 120 quilos de sardines a la brasa i “s’han repartit totes” comentava el president de l’entitat veïnal. Aquest migdia, els assistents han plantat cara a la calor amb la festa infantil de l’escuma. La gran xocolatada infantil amb pallassos tancarà, aquesta tarda, la programació de les activitats d’enguany.
Pont del Diable ha començat amb el pregó inaugural
El periodista martorellenc, Marc Dalmau i Cerdà, veí del Pont del Diable va fer, aquest dissabte, el pregó inaugural del seu barri. A l’emblemàtica capella de Sant Joan, Dalmau va oficiar el discurs inaugural on va parlar de records d’infantessa relacionats amb la festa i també va defensar les particularitats del barri.
Per Dalmau, quan era petit “les festes del barri significaven el final del curs escolar, estudiava al Balmes i era el final. Fèiem xocolatada, trencàvem l’olla… i una de les coses més especials per a mi era la tradició de les atxes de vent i el fet de passar el Pont del Diable”. També va enumerar la quantitat de coses destacables del barri com el fet de “tenir quatre ponts, els dos rius, horts, camins per passejar, una muntanya, esgrafiats a les façanes, una ferreteria amb 265 anys, el Muxart, ca l’Ollé o famílies que encara fan de pagès”.
Per tot plegat, Dalmau va dir que “en un món globalitzat, el pitjor que ens podria passar es que ens diluíssim entre els poders econòmics neoliberals que fa que trobem les mateixes botigues i comerços propietat de 4 grans multinacionals, en comptes de trobar-hi particularitats que ens fan originals i que ens donen personalitat”. I va defensar que “hem de saber trobar el nostre punt d’equilibri que ens permeti guardar les tradicions i les coses que fan especials aquest barri i, alhora, no perdre el carro de la modernitat”.
Per acabar, el pregoner va observar “com de bonic tenim el barri amb els carrers arreglats” i va demanar que “això sí, per conservar-los només faltaria alguna paperera més i no deixar que els gossos facin les seves necessitats al terra o a les façanes”. Un concert de gòspel a càrrec de la formació Donant la nota de Gelida es va encarregar de posar la música a l’acte inaugural de la festa.
Reproductor d'àudioPregó Marc Dalmau
Més tard, al passeig del Quarter es va fer el popular concurs d’all i oli i el sopar de germanor. Disset persones es van inscriure al concurs que consistia en fer un morter d’all i oli en un temps màxim de 20 minuts. El concurs el va guanyar la veïna del barri, Antònia Moliné. El segon premi va ser per a Vicenta Moliner i el tercer per a Josep Maria Ventosa. Els guanyadors van rebre el seu premi a mans del regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Mobilitat i Afers Interdepartamentals, Lluís Esteve, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. Després del sopar, El Pere va fer ballar els assistents.
Per Sant Joan, continuarà la festa al Pont del Diable
Divendres 23 de juny hi haurà sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa (18.00h), amb la col·laboració de la Secció Sardanista de Martorell. Durant l’audició, arribarà la Flama del Canigó, tot creuant el Pont del Diable i recorrerà els carrers del barri, acompanyada de la música de la cobla. S’oferirà la flama a l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i es farà l’encesa del Cresol. També hi haurà sopar a la Font de la Truita (cal portar el sopar de casa) i la tornada de les Atxes de vent enceses per la Flama del Canigó i encesa del Foc de Sant Joan, al terraplè de darrera la llar d’infants. A continuació, hi haurà repartiment de coca i celebració de la Revetlla de Sant Joan.
La festa clourà dissabte 24 de juny amb la Missa solemne en honor a Sant Joan a la capella (11.00h), vermut per a la gent gran del barri a la plaça de la Creu (12.00h), inauguració de la recent remodelada plaça Germanes Maestre, primera trobada de puntaires del barri i lliurament del Premi del 33è Concurs Infantil de Pesca. A la tarda, es farà l’entrega de premis del 25è Concurs de pintura ràpida dels Amics de l’Art a la plaça de la Creu (18.00h), concert d’havaneres (19.00h) i tracta final de festa (21.00h) al passeig del Quarter.