Cinefòrum sobre violència de gènere i salut mental amb el curt ‘Fins aquí’

1627

El Molí Fariner acollirà el 30 de setembre, a les 18.00h, el cinefòrum educatiu del projecte ‘Trenquem el silenci’. S’hi projectarà Fins aquí, un curt fet a Martorell que visibilitza l’estigma que pateixen persones amb problemàtiques de salut mental i les diferents formes sistemàtiques de violències de gènere. Després, les psicòlogues Carmen Cordón i Gemma Galán i altres experts reflexionaran amb els assistents sobre aquesta temàtica.

El projecte el coorganitzen l’Associació per a la Integració i Reinserció de Persones Socialment Vulnerables o en Situació d’Exclusió Social (Persovuses); el Club Social Punt de Trobada de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord; l’Associació Social i Cristiana de Voluntaris de Presons (ASCVP) i Cinemocional, amb el suport de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell.

Promou l’educació emocional a través del cinema, i “es va originar ara fa uns tres anys a través d’un curtmetratge dedicat al bullying i que es va projectar a centres escolars i instituts de Martorell, i que va ser tot un èxit”, explica el president de Persovuses, Vicenç Mateo. A partir d’aquí, “vam pensar que el cinema podia ser una bona manera de treballar la salut emocional de totes les persones”.

Vicenç Mateo, president de Persovuses

El resultat és Fins aquí, un curt dirigit pel martorellenc Adrián Larrébola. Maria n’és la protagonista, una dona que “manté una molt bona relació amb al seva psiquiatra, però que sempre amaga alguna cosa. Al film es veu com el seu marit exerceix violència de gènere sobre ella, i com al final ha de prendre una decisió per sobreviure”, descriu Mateo.

Vicenç Mateo, president de Persovuses

El film ha trigat poc més d’un any en fer-se i hi han participat persones amb algun tipus de problemàtica relacionada amb la salut mental. Es va engegar just sis mesos abans de l’inici de la pandèmia, i aquesta el va paralitzar. Però malgrat les dificultats, Mateo reconeix que “es va crear un espai en el que totes les persones que han viscut en primera persona l’estigma hi han posat totes les ganes per a fer-lo, i ha quedat molt bé”.

Vicenç Mateo, president de Persovuses

Després de la projecció, es farà un col·loqui amb experts en la temàtica: les psicòlogues Carmen Cordón i Gemma Galán. També hi intervindran el mateix Vicenç Mateo, l’actriu Alícia Zamora, el membre del Club Social Punt de Trobada Agustín Luque i el director del curt, Adrián Arrébola. La pretensió és “que es crei un diàleg participatiu amb el públic”.

Vicenç Mateo, president de Persovuses

Degut a l’èxit del curt, Mateo avança que “se n’han previst fer dos més: un sobre persones que estan o han estat a la presó, i un altre dedicat a joventut i les inquietuds i problemàtiques que té el jovent”.