Cortadella: “A Kudielela ja escolaritzem 1.200 infants i atenem 30 orfes, però també ajudem la gent gran i els malalts”

1779
Josefina Cortadella
Josefina Cortadella

La missionera Josefina Cortadella és a punt de posar fí a la seva estada anual a Martorell per retornar al barri de Vila Matilde (Angola), on les Germanes Mercedàries hi desenvolupen diverses tasques solidàries. Aprofitant aquesta visita a la població natal, va impartir una xerrada a El Círcol Centre de Serveis a les Entitats aquest dimecres, per explicar que el projecte d’ensenyament continua ampliant serveis i ja arriba a l’etapa de batxillerat, i que també se segueixen esmerçant esforços al centre de salut i al casal d’avis. La vetllada l’organitzaven l’ONG Mans Mercedàries i el Departament de Cooperació de l’Ajuntament.

Cortadella va arribar a Angola fa quasi 25 anys (un 2 de desembre de 1992), i des d’aleshores ha dedicat la seva vida a atendre nens orfes, a impulsar un centre d’ensenyament -que ja compta amb 1.200 infants escolaritzats-, a fer créixer un centre de salut per a la gent d’aquest populós barri de Malanje i a servir a una trentena d’avis en situació molt delicada a l’equipament Nostra Mare de la Mercè. Tots aquests projectes són una realitat gràcies a les aportacions de Mans Unides i d’altres organitzacions internacionals, de socis i patrons de l’ONG Mans Mercedàries, de particulars i empreses i de les ajudes d’ajuntaments com el de Martorell, que enguany ha col·laborat en l’adequació de les instal·lacions del casal per a la gent gran.

Atenció a persones grans en situació d’abandó

La missionera va aprofitar la xerrada per posar en valor l’equipament de gent gran “que és obert des dels principis de ser allà i també cal dir-ho. Atén una catorzena d’avis que han perdut la família. L’Ajuntament de Martorell ens ajuda aquest any a millorar les instal·lacions, i el consistori d’Abrera ens dota d’alimentació i roba”. A més, explicava que “a l’escola de Kudielela, gràcies a l’aportació municipal per construir un laboratori i una biblioteca, hem pogut assolir una cinquena fase: l’ensenyament de segon cicle o batxillerat, a partir del qual els joves podran sortir preparats per anar a la universitat, quelcom que anys enrere era impensable en un barri tan humil”. Cinc missioneres, entre elles Cortadella, treballen junt amb població autòctona en el dia a dia per gestionar les ajudes econòmiques que mantenen i milloren aquests espais. En la següent entrevista concedida a Ràdio Martorell n’explica més detalls.

Riera i Torras posen en valor la feina de Cortadella i el seu equip

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, va destacar de Cortadella que “no és senzill trobar gent tan compromesa com ella que dediqui la seva vida als demés. Té molt de valor, com també tot el que fa Mans Mercedàries”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

La cooperant de l’ONG Mans Mercedàries Montserrat Torras també va lloar el paper de “la Josefina i la resta de missioneres. Van com una moto i estan a tot arreu, cada dia. Tots aquells que heu participat en algun dels camps de treball a Angola ho sabeu”.

Montserrat Torras, cooperant de l'ONG Mans Mercedàries

Cortadella tornarà el proper 30 de juny cap a Angola amb l’objectiu de seguir millorant aquest conjunt d’equipaments ubicats en diversos punts a les afores de Maputo, la capital del país.