Aquest divendres, 21 d’abril al matí, tindrà lloc la primera prova de sirenes d’avís a la població per risc químic del 2017. Durant la prova sonaran 82 sirenes instal·lades a 36 municipis de Catalunya. A Martorell i a la resta de poblacions del Sector Químic del Llobregat-Vallès Occidental i Bages (Abrera, Castellbisbal, Castellgalí, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Sant Andreu de la Barca) s’activaran a les 10 del matí, i 10 minuts després s’escoltaran les sirenes de desactivació.
La prova es realitza per comprovar-ne el funcionament i fer que tots els ciutadans coneguin el so, estiguin preparats i sàpiguen què cal fer en cas d’emergència. Fa 10 anys que es va realitzar la primera prova de sirenes de risc químic. En aquests darrers anys, l’avenç de les tecnologies ha comportat canvis importants en la comunicació i en la difusió del risc.
Les sirenes d’avís a la població per risc químic estan ubicades a 36 municipis catalans. Les proves de sirenes de risc químic es realitzen dos cops l’any i serveixen per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en què es pot escoltar el so és correcte. També serveixen per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real. El més bàsic és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici tancant portes i finestres i desconnectant la ventilació exterior fins que passi el perill.
Per fer balanç de com ha funcionat el servei en aquesta dècada, conèixer els objectius i aportar consells a la població, Ràdio Martorell ha entrevistat la cap del servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet.