El centre Lutgarda de Kenya de l’ONG Mans Mercedàries ja té un espai web

1153
Web de l'Escola Lutgarda
Web de l'Escola Lutgarda

El Lutgarda Kindergarten Academy School de Kenya, un dels centres que l’ONG Mans Mercedàries va començar a erigir com a part dels seus projectes solidaris, ja disposa de pàgina web pròpia. Aquesta iniciativa, habitual al primer món però molt costosa a l’Àfrica, ha arrencat de la iniciativa de pares i mares dels prop de 200 infants que hi són escolaritzats. La cooperant de Mans Mercedàries a Martorell Montserrat Torras destaca la importància d’aquesta obertura mediàtica al món i el fet que el projecte d’escolarització continua creixent.

Un dels membres de l’associació de pares i mares del centre Lutgarda ha creat el portal web gràcies als seus coneixements al voltant del món de la informàtica. El resultat és un portal en anglès que conté informació del Lutgarda, espai creat per iniciativa de les germanes mercedàries i amb l’esforç de l’ONG Mans Mercedàries des de 2014.
Montserrat Torras reflexiona al voltant de l’aparició d’aquest espai web: “al primer món no deixa de ser una particularitat corrent, però quan això passa a l’Àfrica i en un barri com Ongata Rongai on la gent és miserable, és gairebé una proesa, que obre l’escola al món i la fa molt important”.

Montserrat Torras, directora de l'ONG Mans Mercedàries

Un centre per ensenyar i per evitar segrests d’infants

Torras recorda que Ongata Rongai és un barri de les afores de Nairobi, la capital de Kenya, a la zona de la Vall del Rift. “És molt pobre, és un dels guetos en els que és perillós d’entrar-hi perquè hi ha molta delinqüència i inseguretat. Per això hi van anar les mercedàries”. Per Torras, “les primeres tasques de la pastoral van ser ajudar la gent del barri a cobrir les primeres necessitats. Però molts nens desapareixien a causa dels segrestos pel tràfic humà d’òrgans”. El motiu és que “els nens i nenes de 3, 4 i 5 anys volten pel carrer mentre els seus pares treballen, ja que l’escolarització a l’Àfrica comença als 6 anys. Alguns d’aquests infants eren segrestats per a l’extracció d’òrgans i alguns apareixien, fins i tot, morts en contenidors”.

Montserrat Torras, directora de l'ONG Mans Mercedàries

Lutgarda vol seguir creixent

Davant aquest fet, un col·lectiu de mares i pares va demanar a les mercedàries que els seus fills petits poguessin romandre durant el dia en un pati tancat de l’espai que tenien les missioneres. A partir d’aquí, però, l’objectiu de les mercedàries va ser encarregar la construcció d’un centre infantil. Torras explica que “aquí és on entrem en acció nosaltres, ja que se’ns encarrega fer el centre, i el construïm en 2 anys i dos camps de treball, els dels anys 2015 i 2016”. Actualment, l’edifici té forma de lletra U en una sola planta i conté 3 aules, menjador, cuina, bany, oficines, porxo, pati central i tanca de protecció. Explica la cooperant que “els nens i nenes es queden allà a esmorzar i a dinar, i des de la nostra ONG destinem una part dels diners que recaptem al llarg de l’any a mantenir totes les despeses del centre”.

Montserrat Torras, directora de l'ONG Mans Mercedàries

El projecte del Lutgarda Kindergarten Academy School podria ampliar-se properament i el centre podria arribar a créixer dues plantes més, albergant en el futur alumnes de primària.