El Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible a Martorell acull el 5 de maig, a les 10.00h, UPC Company Day. Una oportunitat per conèixer el potencial d’innovació de la Universitat i alguns casos d’èxit derivats de la col·laboració amb el teixit empresarial. Una trobada per mostrar tot aquest entorn d’innovació i reunir agents industrials i representants de les empreses amb què col·labora la Universitat.
Més d’un miler de convenis i projectes anuals entre la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i el teixit empresarial permeten transformar en valor productiu el coneixement generat pels grups i centres de recerca de la Universitat: des de grans innovacions tecnològiques per a sectors emergents a solucions a mida per donar resposta a les necessitats de la petita i mitjana empresa.
L’acte comptarà amb la conferència ‘Long-term collaboration between UPC and a global automotive supplier‘, a càrrec de Jan-Erik Källhammer, director de Visual Enhancement and Cognitive Systems de Veoneer Sweden.
També hi intervindran el rector de la UPC, Daniel Crespo, que tancarà la sessió; Climent Molins, vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria, que parlarà sobre la transferència tecnològica a les empreses, i Josep Lluís Larriba, delegat del rector adjunt al vicerector, que conduirà l’acte i explicarà la participació de l’estudiantat a Formula Student, en el marc del procés d’aprenentatge. A més, els equips de la UPC que participen en aquesta cursa universitària internacional mostraran els seus prototips de vehicles.
Tot seguit, es presentaran dos casos d’èxit com a fruit de la col·laboració entre l’àmbit acadèmic i l’empresarial: GeoActio i EVARM Innovación.
L’acte es tancarà amb la taula rodona ‘El talent i el coneixement, oferta i demanda’, que comptarà amb les intervencions de Miquel Seriola, interim CEO de Steering Machines; David Carrera, cofundador, CTO i president de Nearby Computing; Enric Pastor, director del grup de recerca ICARUS i del DroneLab de la UPC; Laia Pagès, directora executiva i de recerca de CARNET-UPC, i Imma Ribas, vicerectora de Qualitat i Política Lingüística de la UPC.
També es presentarà el programa de la UPC de col·laboració amb les empreses, que anirà a càrrec d’Antonio Álvarez, director del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT) de la UPC.
Innovar i transferir coneixement a les empreses
La connexió de la UPC amb el teixit empresarial genera entorns d’innovació que permeten desenvolupar conjuntament solucions a diferents reptes socials en àmbits com la mobilitat, la salut o l’energia, entre d’altres. Fruit d’aquesta col·laboració han sorgit projectes com ara:
-Movity, una aplicació de rehabilitació física per a persones afectades per algun tipus de diversitat funcional física o sensorial mitjançant exercicis i jocs dissenyats per un equip de terapeutes. Les dades que s’obtenen del sistema quan el pacient fa els exercicis es processen i s’emmagatzemen en temps real i permeten planificar i personalitzar els tractaments. Desenvolupada conjuntament amb l’Associació Diversitat Funcional d’Osona (ADFO).
-MobilitApp, una aplicació que utilitza dades mòbils personals, que es recullen de manera anònima i segura, per predir els mitjans de transport que es fan servir en els desplaçaments per Barcelona i l’àrea metropolitana. Permet analitzar els fluxos de mobilitat de cara a millorar el servei de transport públic i promoure una mobilitat urbana més sostenible. Dissenyada en col·laboració amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.
-Evarm, una tecnologia per adaptar vehicles d’ús professional (furgonetes, camions i autocars) cap a combustibles alternatius, com ara el gas natural, el gas liquat i l’hidrogen. L’objectiu és millorar l’eficiència energètica de la flota de vehicles professionals per contribuir a la descarbonització del sector. S’ha creat amb l’empresa Evarm.