El govern de la Generalitat ha anunciat aquest dijous les noves restriccions a Catalunya i els canvis en les mesures COVID per prevenir els contagis i reduir la tercera onada, ja que les actuals estan previstes fins al 7 de febrer. La millora en l’evolució de la pandèmia permet flexibilitzar-ne algunes per donar aire als sectors més afectats per aquestes restriccions. Els canvis entraran en vigor el 8 de febrer i tindran una vigència de dues setmanes.
Un dels principals canvis afectarà la mobilitat ordinària de la ciutadania: es passarà del confinament municipal al comarcal per a tot el territori, sense excepcions. A la restauració es mantenen les franges d’esmorzar i de dinar, però s’amplien una hora.
Una altra novetat és en l’àmbit cultural i afecta les llibreries: s’incorporen al llistat d’equipaments culturals i, per tant, podran obrir amb normalitat.
En l’àmbit educatiu s’introdueix la semipresencialitat en els primers cursos universitaris. També en les escoles de música i dansa que estiguin autoritzades, pel que fa a les extraescolars. Són escoles que fan preparació per a l’accés a la formació reglada i tenen una certificació específica del Departament d’Educació.
En l’esport es permeten les competicions donen accés a les competicions estatals o professionals ja autoritzades prèviament.
Des del Departament de Salut de la Generalitat, asseguren que les dades mostren una primera davallada significativa de pacients ingressats en UCI. Aquest fet, conjuntament amb la davallada de l’ocupació hospitalària que es manté des de fa uns dies, fa pensar que estem començant a deixar enrere el pic de pressió assistencial d’aquesta tercera onada. A més, fa gairebé tres setmanes que el ritme de contagis va disminuint.
Igualment, insisteixen en no relaxar les grans mesures que estant ajudant a controlar l’evolució de l’epidèmia. I recorden que hi ha tres grans amenaces sobre l’evolució de la pandèmia: les noves variants del coronavirus, més contagioses; la pressió que encara pateix el sistema de salut, que obliga a desprogramar intervencions; i la disminució de les dosis promeses de vacunes, que alenteixen el ritme de vacunació.