El llibre ‘Mossèn Pi, el somriure etern’ homenatja la figura del popular capellà

1140

El llibre Mossèn Pi, el somriure etern, coordinat per l’historiador martorellenc Ferran Balanza, recull el testimoni d’un seguit de persones que van conèixer qui va ser capellà de la parròquia de Santa Maria de Martorell durant 37 anys, Josep Pi Raventós, mort el 2009 als 94 anys. Són gairebé 300 pàgines de records escrits i fotografies que homenatgen un “home de pau, proper, senzill i conciliador”.

“El seu fort era la proximitat amb la gent i comunicar l’evangeli. Si sorgia alguna controvèrsia, desconnectava l’audiòfon i esperava que es calmessin els ànims, o deixava anar algun estirabot perquè tothom rigués, i s’ha acabat la polèmica”, explica Ferran Balanza, coordinador i editor d’aquest volum que repassa la vida del popular capellà.

El mateix Balanza descriu Mossèn Pi, el somriure etern com “una miscel·lània de textos, en què cadascú ha escrit des de la seva pròpia experiència al costat de mossèn Pi, com a catequista, com a visitador de malalts, com a membre del Consell Pastoral o com a sacerdot”.

Els textos dels testimonis estan acompanyats de desenes de fotografies, recuperades de l’arxiu particular del clergue, que recullen “la seva infantesa, els estudis al seminari, l’ordenació sacerdotal i les primeres destinacions abans de fer cap a Martorell: Rubí, Sarrià, Vallromanes, Esparreguera”.

Entre les persones que rememoren la figura de mossèn Pi, destaquen mossèn Josep Puig, mossèn Miquel Raventós, mossèn Jaume Berdoy, María José Amador, Josep Bonastre, Miquel Bonell, Montserrat Bonell, Núria Pubill, Jaume Canals, Francesca Gual, Llorenç Guich, Montserrat Mestres, Juanita Ponce, Juan Puiggròs, Francesc Querol, Jacint Soler i representants de les Mercedàries de Martorell.

Mossèn Pi, el somriure etern inclou també textos sobre Pi que ja van ser llegits en celebracions com les del 30è aniversari de la seva arribada a Martorell, així com un seguit d’entrevistes aparegudes a L’Informador de Martorell, realitzades per Francesc Esteve, Joan Puiggròs, Màrius Garcia, Josep Benaiges i Quim Miró. El volum es clou amb la crònica de la seva mort, l’octubre del 2009.

Ajudar els altres, ser al mig de la gent

Josep Pi Raventós va néixer a l’Ordal (Alt Penedès), el 1915. Ordenat sacerdot el 1943, va ser destinat a les parròquies de Rubí, Sarrià, Vallromanes i Esparreguera, abans d’arribar a Martorell, l’any 1972. Era un home afable, conciliador i amb sentit de l’humor. Capellà de l’església de Santa Maria, va seguir vivint a la rectoria després de jubilar-se, tot fent de guia dels nous mossens. El 2002, va ser nomenat per l’Ajuntament Fill Adoptiu de Martorell. Va morir el 2009.

“Estimar, fer el bé, ajudar els altres i ser al mig de la gent, aquest és el veritable sentit del sacerdot. És el que intento fer cada dia”, deia el mateix Pi. És la cita que enceta el llibre, que és una iniciativa de l’Ajuntament de Martorell i les parròquies de Santa Maria i Crist Salvador.

Mossèn Pi, el somriure etern té 297 pàgines (72 de les quals són de fotografies). També inclou una cronologia. Un document completíssim i indispensable per conèixer i comprendre la tasca i la vida de mossèn Pi. La presentació l’han escrita el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, l’antic rector de Santa Maria, Pere Corbera, el rector de Crist Salvador, Rafael Maroto i l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve. La maquetació i el disseny de la coberta ha estat obra del martorellenc Cesc Querol.