El manifest del 25N crida a la responsabilitat social per l’erradicació de la violència masclista

712
Lectura del Manifest 25N

Avui, 25 de novembre, es commemora el Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A les 12.00h, ha tingut lloc a la plaça de Les Cultures, la lectura del manifest institucional al qual hi han assistit representants municipals de l’àmbit polític, entitats i ciutadania. A terra, s’hi han col·locat 52 sabates amb clavells, en memòria de les víctimes mortals de la violència de gènere aquest any en l’àmbit estatal, i l’Aula de Teatre de Martorell ha dut a terme una performance per reivindicar l’erradicació de la violència i els masclismes del dia a dia. L’acte ha conclòs amb l’actuació del guitarrista Eugeni Muriel.

La lectura del manifest ha estat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència, Belén Leiva, i enguany ha posat el focus en la responsabilitat col·lectiva d’intervenir per erradicar la violència envers les dones. “Afirmem ben alt i clar que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat. Perquè les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat. Perquè les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país. Perquè no són un problema de les dones. Són un problema de tota la societat”.

“Prenguem consciència que amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou. Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos. I massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor”.

El manifest, a més, ha exemplificat aquestes afirmacions amb un cas recent: “Aquest estiu tothom ha pogut veure com un fet ocorregut davant les càmeres i difós arreu del món no era suficient per obtenir en un primer moment una reparació àgil a la violència viscuda. Tothom ha pogut veure igualment que, perquè això passés, ha estat necessari tot un clam social d’indignació davant la manca de diligència de qui tenia la responsabilitat d’actuar, d’aquells que van aplaudir unes excuses injustificables, dels que van pressionar o qüestionar la reacció de la víctima, i dels que varen ser tous en els seus comunicats o van callar masses dies. Tothom ha pogut veure igualment que, amb el clam “#S’haAcabat”, les jugadores de futbol no denunciaven només aquests fets, sinó que posaven el focus en un conjunt de desigualtats que cal adreçar per garantir la no-repetició i per fer efectiva la igualtat”.

“Les institucions polítiques del país – Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes- ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes. Sabem que hem treballat molt, però encara hem de fer-ho molt més: amb diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes”.

“Però per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom. Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents de canvi. Aixequem totes les catifes, trenquem tots els silencis i tinguem totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones. Prenguem partit per aturar d’una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”.

Manifest 25N

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha intervingut per demanar a la ciutadania “que no només tinguem en compte l’eliminació de la violència envers les dones el 25 de novembre, sinó que ho fem cada dia. Tal com deia el manifest, hi ha una consciència social creixent per acabar amb aquesta violència, però encara hi ha víctimes mortals. Això ho hem de rebatre cada dia, amb polítiques de prevenció i posant-hi més recursos, però sobretot, sent molt contundents quan aquestes polítiques no funcionen”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Al llarg del matí, ha estat la carpa lila per informar a tothom qui s’ha volgut apropar, i repartir panflets il·lustratius i llaços morats reivindicatius.

Declaració Institucional en el passat Ple

La reivindicació del 25N es va estendre al Ple Municipal de novembre. Dilluns passat es va acordar una Declaració Institucional consensuada per les quatre formacions polítiques. El document recorda que, només en aquest ant, han estat assassinades 52 dones a tot l’estat espanyol -9 a Catalunya-; que des de 2003 han mort 1.237 dones a conseqüència de la violència masclista; que 49 nens i nenes han estat assassinats a mans dels seus pares o que en els primers sis mesos de l’any es van denunciar 1.211 violacions.

“No és cosa d’un dia, de treballar el 25N, sinó de cada dia. Des de l’Ajuntament hi treballem fent prevenció i conscienciació per evitar haver d’actuar el dia de demà”, deia la regidora d’Igualtat, Belén Leiva, en referir-se al text.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

“La dotació total per acabar amb la violència masclista al món és d’un 5%, però per prevenir-la només s’hi destina un 0,2%”, denunciava la regidora de Movem Martorell Laura Ruiz, qui afegia que “hi ha moltes dificultats culturals i institucionals per aconseguir canvis en la quotidianeitat de les situacions de violència de gènere”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

La Declaració partia d’un projecte de moció presentat pel PSC. La regidora Remedios Márquez en va destacar els objectius principals: “el compromís amb la igualtat efectiva entre dones i homes. Sense drets no hi ha igualtat i sense igualtat no hi ha llibertat d’elecció”, deia en la seva intervenció.

Remedios Márquez, regidora del PSC

El regidor d’ERC, Soulimane Messaoudi, afegia que “la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva de tota la societat” i que “per eradicar aquestes violències ens hem de responsabilitzar tots i totes i obrir els ulls, i passar a l’acció”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

La Declaració recalca que “portar a terme polítiques feministes és portar a terme polítiques per a totes les dones”, i que “combatre la violència masclista i construir un país segur per a les dones és un objectiu prioritari.