‘El mestre que va prometre el mar’, relat sobre la memòria històrica i el no deixar caure en l’oblit

1336

Dins els actes de la Setmana del Refugi Antiaeri i del Cicle Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català, aquest divendres, 22 de març, a les 20.00h, a la Casa de Cultura de la Vila es projecta El mestre que va prometre el mar de la directora i guionista barcelonina Patrícia Font. Podeu comprar les entrades al web entrades.martorell.cat.

La pel·lícula narra la història real d’Antoni Benaiges, un mestre de Tarragona que abans de la Guerra Civil va ser destinat a l’Escola de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. També és la història d’Ariadna, una dona que busca les restes del seu besavi desaparegut en la guerra i que al·ludeix a tantes persones que encara avui busquen als seus familiars desapareguts.

Ariadna (Laia Costa) descobreix que el seu avi busca des de fa temps les restes del seu pare, desaparegut en la Guerra Civil. Decidida a ajudar-ho, viatja a Burgos, on estan exhumant una fossa comuna en la qual podria estar enterrat. Durant la seva estada allà, coneixerà la història d’Antoni Benaiges (Enric Auquer), un jove mestre de Mont-Roig del Camp (Tarragona) que abans de la guerra va ser professor del seu avi. A través d’un mètode pedagògic innovador, Antoni va inspirar als seus alumnes i els va fer una promesa: portar-los a veure la mar.

El film entrellaça passat i present a través de dues trames que construeixen un relat sobre la memòria i la importància de no deixar caure en l’oblit la nostra història recent. La trama d’Ariadna (Laia Costa) realça la lluita de tantes famílies que encara busquen als seus familiars enterrats anònimament en fosses comunes, mentre que la d’Antoni Benaiges (Enric Auquer) ret homenatge als mestres republicans, en un relat emotiu i plenament vigent.