Les obres de construcció del Parc d’Europa, el nou parc inclusiu que incorpora elements de jocs per a infants amb discapacitats, han arrencat aquest mes de gener. Es tracta d’un projecte sorgit dels Pressupostos Participatius i té com a objectiu la creació d’un espai infantil que sigui accessible per a tots els usuaris, equilibrant les diferents necessitats i creant un entorn acollidor en el qual el nens puguin divertir-se junts, millorant el seu desenvolupament i les activitats de vida comunitària.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha visitat les obres i ha afirmat que “volem que sigui el gran Parc de les Famílies de Martorell, un espai de referència per poder gaudir amb nens des d’un any fins els dotze”. Fonollosa ha destacat que es tracta “d’un projecte sorgit dels Pressupostos Participatius, és a dir, triat pel conjunt de la ciutadania que va voler participar en el destí d’una partida pressupostària concreta”, i, té com a objectiu “crear un espai infantil accessible a tots els usuaris”. “Inclou una part molt important de jocs infantils inclusius perquè tant els nenes que tenen algun tipus de discapacitat com els que no, els puguin fer servir i jugar junts”, ha assenyalat.
Xavier Fonollosa, alcalde
El nou Parc d’Europa es dividirà en diversos ambients: una zona de tobogans per a totes les edats; un espai d’activitats lúdiques inclusives; un espai de jocs de reunió i una àrea per als infants de 0-3 anys. La zona de tobogans incorporarà un de 9’5 metres de llargada, un de 8’5 metres i un de 6’5 metres amb capacitat per a dos persones. És un espai inclusiu, del que podran gaudir tots els nens i també els grans.
La zona de jocs inclusius estarà adaptada per tal que hi puguin jugar junts nens i nenes amb diferents capacitats. Tindrà una zona multijocs amb rampes d’accés antilliscants per a fer-la accessibles per a nens amb mobilitat reduïda. En ella, els infants podran experimentar plegats i descobrir sons, tactes i colors. A més, hi haurà un sorral, un gronxador adaptat i una balança accessible per a cadires de rodes, amb terra de panells antilliscants i un paviment tou de seguretat de cautxú.
L’espai de jocs de reunió comptarà amb una zona de jocs múltiples elaborats artesanalment amb fusta de robínia per respectar l’entorn natural on aniran ubicats. Procedent d’explotacions forestals responsables, la robínia és una fusta molt resistent que no requereix cap tipus de tractament químic per mantenir-la. En aquesta zona hi haurà gronxadors, una gran tirolina de 30 metres i d’altres jocs d’equilibris. Finalment, hi haurà un espai destinat als infants entre 0-3 anys amb sorral, molles, gronxadors i una caseta amb tobogan.
A més de l’ampliació dels jocs infantils, hi ha previstes d’altres actuacions com la millora dels accessos al parc, amb la supressió de barreres arquitectòniques per a fer-lo totalment accessible, pavimentant varies zones amb formigó imprès de color; la millora de l’enjardinament, l’enllumenat i el sanejament existent; la instal·lació de dos fonts i la renovació del mobiliari urbà. D’aquesta manera es transformarà en un espai multifuncional perquè en gaudeixi tota la ciutadania. Fonollosa ha explicat que es tracta “d’un espai natural molt maco, tocant al turó Europa, i el que volem és crear un entorn acollidor i donar un nou impuls al propi barri, convertint aquest espai en un dels seus eixos centrals”.
Xavier Fonollosa, alcalde
Proposta més votada dels Pressupostos Participatius
La creació d’un parc inclusiu va ser la proposta més votada per la ciutadania de Martorell en els Pressupostos Participatius. Entre les propostes formulades per ciutadans i teixit associatiu, les cinc més votades van ser, per aquest ordre, crear un parc inclusiu per a infants amb discapacitat (578 vots); la creació de vies escolars segures (547); la restauració dels elements festius de la cultura popular (409); el territori vertical. Creació d’un rocòdrom (407) i el fet de dotar de WiFi gratuïta diferents equipaments municipals (378). La suma de tots aquests projectes suposa una partida de 160.000 euros.