El Ple reclama a Salut obrir el CUAP de Martorell i reforçar l’atenció primària amb més inversió

1879
Ple Municipal gener 2023

L’Ajuntament de Martorell demana una millora en l’atenció primària i del sistema sanitari. En la sessió plenària celebrada aquest dilluns, es va aprovar per unanimitat una moció conjunta de Junts per Martorell i el PSC. El text reclama, entre d’altres, que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya restableixi un servei d’urgències d’atenció primària (CUAP) a casa nostra, que reforci els CAP i que millori el finançament públic del sistema en 5.000 milions d’euros els pròxims cinc anys.

La irrupció de la pandèmia ha posat en evidència la transcendència i la importància de l’atenció primària, eix vertebrador d’un sistema sanitari que passa una situació molt delicada. “El primer que hem de fer és reconèixer que tenim un problema. El nostre sistema de salut està pitjor ara que fa 20 anys”, apuntava en la sessió l’alcalde Xavier Fonollosa.

Per Fonollosa hi ha dos factors per a entendre-ho. “Respecte a ara fa vint anys, surten les mateixes places de metges i d’infermeres, i l’esperança de vida actual és, per fortuna, molt més alta”. Pel que fa al primer punt, afegia que “les dues notes de tall més altes a la selectivitat són medicina i infermeria. Com pot ser que un país que necessita metges i infermeres tanqui les portes als molts joves que ho volen estudiar i ho limiti a una elit?”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La moció palesa “la necessitat de reforçar i enfortir l’atenció primària i comunitària de salut per afrontar amb garantia els canvis socials, econòmics i demogràfics que vivim com a societat, i per continuar essent garantia de l’equitat social”, apuntava la regidora del PSC Remedios Márquez.

Per a això, continuava, “l’atenció primària i comunitària s’ha de transformar per donar resposta als reptes actuals i futurs, amb la implicació i la participació de les persones usuàries i comptant també amb els professionals sanitaris, que han de poder exercir amb unes condicions laborals adequades”. El text també denuncia “la manca de planificació al govern de l’estat i català” que genera que avui i en un futur immediat hi hagi manca de professionals sanitaris, sobretot metges i infermeres, per cobrir les absències i les properes jubilacions”.

Remedios Márquez, regidora PSC

Per tot plegat, la moció insta al govern català a millorar el finançament públic del sistema sanitari català, augmentant en 5.000 milions d’euros el pressupost en els pròxims cinc anys. També aposta perquè els grups municipals defensin la tasca dels professionals de la salut i el prestigi de les institucions sanitàries de casa nostra.

A més, insta Salut a afavorir la transformació de l’atenció primària promovent l’autonomia en la gestió dels centres, reforçar i enfortir els equips i reclamar de nou “un servei d’urgències d’atenció primària (CUAP) a Martorell” que treballi en sinergia amb l’Hospital Sant Joan de Déu.

Remedios Márquez, regidora PSC

La regidora de Salut, Soledad Rosende, reflexionava que “ens trobem davant una crisi demogràfica sanitària, caracteritzada per una manca de professionals, de metges i d’infermeres, i és el problema més important a Catalunya i a tot l’estat”.

Rosende afegia que “la pressió assistencial creixent és una sobrecàrrega que compromet l’atenció als pacients i la tasca dels professionals”, i que aquest és un problema “de fa molts anys”.

Soledad Rosende, regidora Salut (JxM)

Movem Martorell, ERC i C’s van votar a favor de la moció, però ho van fer amb matisos. Laura Ruiz (Movem) va recriminar al govern municipal “una falta total de priorització dels problemes de la sanitat pública. S’han presentat moltes mocions els darrers anys, però no ha canviat res”, i va denunciar “les retallades que ens han portat fins aquí, l’intent de privatització de la sanitat, que l’ha afeblida. És aquí on estem”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

El regidor republicà Soulimane Messaoudi buscava l’arrel de la situació actual en el “després de la crisi de 2008, quan es van produir les majors retallades en sanitat de la mà del conseller Boi Ruiz”. Va afegir que “nosaltres també reclamem a Salut que posi en marxa totes aquestes mesures. Ens consta que ja s’està fent feina, com ara la taula d’harmonització de sous i condicions de treball”.

Soulimane Messaoudi, regidor ERC

També hi va votar a favor el regidor de Ciutadans, Juan José Pérez, qui argumentava que l’actual situació ha portat “a unes llistes d’espera inacabables i vergonyoses; una falta de professionals sanitaris, metges i infermeria i personal associat; saturació dels centres; escàs temps d’atenció; tancament d’unitats i serveis i mala atenció presencial”, entre d’altres motius.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

La regidora Rosende va cloure dient que “des de l’Ajuntament hem fet moltes passes i sempre hem treballat incansablement per la salut de Martorell” a l’hora de corregir aquesta situació. “Em preocupa la salut com a usuària, perquè tots els d’aquesta sala ho som, com a sanitària, com a regidora i com a membre d’un equip de govern. Tots treballem per a aquest objectiu”, va dir, i va fer un clam per no posar en dubte el prestigi de les institucions sanitàries. Va reconèixer “el moment difícil actual. El sistema és feble i està tocat” i va instar govern i oposició “a sumar forces per ajudar i estar al costat dels qui ho necessiten. Incansablement”.

Soledad Rosende, regidora Salut (JxM)
Ple Municipal de Gener de 2023. Soledad Rosende

Més superfície per a plaques fotovoltaiques a les cobertes

Un altre punt d’urgència que es va tractar en la sessió va ser l’aprovació inicial de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Martorell amb la finalitat d’incrementar la superfície permesa a les cobertes de cases i edificis per a la instal·lació de captadors solars tèrmics i/o panells fotovoltaics.

Tots els grups municipals van estar d’acord en augmentar aquesta superfície -que actualment és d’un terç del total de la cobertura- i ampliar-la fins a un límit de 50 centímetres respecte a la cornisa i 30 centímetres respecte als laterals, per tal d’afavorir un major aprofitament de l’energia solar.