El Mochuelo, una associació de voluntariat i intercanvi amb ganes de volar ben alt

1971
Carmen Cabrera, Juan Zamudio i Jordi Tondo

L’associació El Mochuelo, nascuda a Martorell ara fa quatre anys, s’ha proposat créixer i apropar-se més a la nostra població. Es tracta d’una entitat fundada per Juan Zamudio, que compta amb voluntaris i que vol aplegar més persones amb ganes de col·laborar i fer aportacions als demés de manera desinteressada.

D’aquesta manera, es proposen xerrades, cursos i tallers sobre temàtiques molt variades, que normalment es refereixen a l’àmbit cultural, solidari, formatiu i lúdic. El seu ideòleg i president, Juan Zamudio, explicava aquesta setmana al programa Gent amb entitat de Ràdio Martorell que la idea de crear l’entitat va sorgir quan es va jubilar, i com a resposta “a la inquietut de fer alguna cosa, per a mi i per als demés”.

Juan Zamudio, president de El Mochuelo

L’entitat disposa d’una seu física al número 1 del carrer de l’Era del Pedró, al barri de Can Carreres -amb biblioteca, aula, taller d’eines i un torn-. També té una parcel·la per al conreu que es posa a disposició dels socis, i un local-museu de màquines, estris i eines d’artesania.

Jordi Tondo és un dels col·laboradors de El Mochuelo. Explica que la idea és “fer coses per als demés i amb els demés”. Per això, busquen persones amb entusiasme a l’hora de fer coses: “Ningú és professional en res, però volem compartir, ensenyar, aprendre i col·laborar des d’un esperit de voluntariat”.

Jordi Tondo, col·laborador de El Mochuelo

De moment organitzen xerrades de temàtiques molt variades: matemàtiques, electricitat, soldadura per a fontaneria, ús d’eines i màquines, bricolatge i fusteria -com ara aprendre a fer prestatgeries, armaris i altres mobles, i treballs artesanals amb la fusta-.

També es proposen tallers de dibuix i de manualitats, de costura -per aprendre a fer servir una màquina de cosir, els punts de costura i les aplicacions-, de cuina i rebosteria o d’agricultura -aprendre a sembrar, a tenir cura dels conreus i a fer la recol·lecció-. A més, classes de castellà per a persones nouvingudes, un taller de lectura i s’obren a altres tipus de xerrades d’interès o a petició dels socis.

Com a exemple de voluntari de l’entitat, Jordi Tondo és tècnic electrònic i tècnic en automatismes de mecànica hidràulica i pneumàtica. Això li reporta uns coneixements en aquestes matèries que vol compartir amb altres persones per tal d’ajudar-les: “No muntem màsters, però sí xerrades o petits tallers que ens poden resoldre petits problemes a casa”.

Jordi Tondo, col·laborador de El Mochuelo

“En uns temps tan complexos com els que estem vivint, l’associació vol donar la seva cara més contributiva en la que sumem entre tots i sembrem esperança, interès, cura, aprenentatge i on ens nodrim els uns dels altres”, comenta una altra de els col·laboradores, Carmen Cabrera.

Carmen Cabrera, col·laboradora de El Mochuelo

El Mochuelo s’obre a nous socis, amb una quota mensual de 15 euros, destinades a fer front a les despeses de l’entitat i les seves activitats. Alhora, s’obre a que altres persones aportin les seves idees i projectes. Per a aquestes finalitats, disposen d’un horari d’atenció al públic i inscripcions, de dilluns a divendres de 16.00 a 19.00h. També posen a disposició el correu electrònic asociacionmochuelo@gmail.com, i els telèfons de contacte 615 96 02 17; 640 10 43 06 i 632 88 10 91. També són a Facebook.