El Progrés s’engalanarà per celebrar diumenge el Dia del Soci i ballar La Quadrilla

565
Ball Quadrilla Festa Soci El Progrés
Ball Quadrilla Festa Soci El Progrés

El Progrés celebra el Dia del Soci aquest diumenge 25 de febrer a les seves instal·lacions del carrer del Mur. Els 1.300 socis de l’entitat estan convocats a dos actes: el concert-vermut del migdia, i el ball de gala, amb la Quadrilla, a la tarda-vespre. En tots dos casos, l’amenització musical anirà a càrrec de l’Orquestra Selvatana.

El concert-vermut començarà a les 12.00h i serà una activitat gratuïta i exclusiva per als socis i sòcies d’El Progrés, que prèviament hauran de reservar taula, amb data límit fixada aquest divendres 23. Seguint la línia dels darrers anys, des de l’organització es preveu una afluència d’unes 600 persones. De moment, ja se n’han apuntat mig miler.

Joaquim Gotsens, president d’El Progrés, destaca que “és una activitat totalment gratuïta per als socis, però és necessari que s’incriguin abans”. Cal fer-ho a les oficines d’El Progrés en horari de 17.00 a 20.00h, de dilluns a divendres:

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

Ja a la tarda (18.00h), arribarà el Ball de La Quadrilla. Aquesta activitat, considerada com a ball de gala, és “oberta tant socis com a no socis. Per als primers serà de franc, mentre que els no socis pagaran 10 euros l’entrada”. A més, reservar una llotja de 4 persones costarà 20 euros i una de 6 en costarà 30.

Primer hi haurà sessió de ball i una estona més tard la comitiva es traslladarà a la Sala dels Miralls per a fer un pica-pica i un brindis amb cava. Després, retornaran al teatre per a la segona part del ball de La Quadrilla, i acabaran la vetllada amb una sessió de ball habitual.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

L’origen de La Quadrilla de Martorell és força incert, però es considera que la coreografia està inspirada en els balls de saló del segle XVIII. La dansa la podrien haver dut uns soldats que van participar a la guerra del Rosselló. D’aquí que el ball comenci amb una música amb aires de marxa, que contrasta amb l’estil més cortesà de la resta de parts, com la contradansa, els “mirallets”, el ball pla o els cargols.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

És una composició amb múltiples evolucions, la majoria d’elles molt característiques de la dansa tradicional catalana: cadenes, cargols, anades i vingudes de les parelles encarades, passades en diagonal i voltes de les parelles agafats amb una mà, etc. Altres evolucions, en canvi, només existeixen en aquesta dansa, com són els festeigs dels balladors amb les balladores i la figura anomenada els “mirallets”.

A principis del segle XX, la Quadrilla de Martorell va anar degenerant amb fins que es va deixar de ballar, i no va tornar a ser restaurada fins el dia 6 de gener de 1956.