El Progrés, un dels escenaris de rodatge del documental de TV3 ‘El viatge de Companys’

1015

Martorell, i més concretament el Centre Cultural i Recreatiu El Progrés, ha estat un dels escenaris dels rodatges del documental El viatge de Companys, que TV3 ha emès aquest dimarts i dimecres coincidint amb els 75 anys de l’assassinat de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys. L’aparició de l’emblemàtica institució del carrer del Mur en el documental no és casual: Companys la visita diversos cops per fer mítings polítics amb l’objectiu de convèncer els rabassaires, un sector amb molt de pes a Martorell i a Catalunya als anys 20 del segle passat. D’aquestes visites també se’n deriva la col·laboració que estableix amb el martorellenc Francesc Riera, qui més endavant impulsarà el naixement de la Unió de Rabassaires.

“Cal unir els rabassaires i constituir una força per triomfar”. Aquest fragment és una cita textual d’un dels discursos pronunciats per Companys a El Progrés de Martorell als anys 20, recollit al setmanari de l’època l’Avenir. Ens ho apropa l’Antoni Tortajada qui, junt amb Joan Gallifa i Eloi Vila han dirigit el documental produït i emès per Televisió de Catalunya, amb l’assessorament històric de Borja de Riquer i de 9 catedràtics i doctors en història de les universitats del país.

Companys s’apropa al món rural
Les visites de Companys a Martorell es van produir, com explica Tortajada, en “un moment en el qual és escollit diputat per Sabadell. Ell té com a obsessió la República i necessita una base electoral més àmplia. Si als anys 10 del segle passat s’apropa als obrers, especialment als anarco-sindicalistes, als anys 20 agafa contacte amb la realitat rural al Vallès i amb els rabassaires, i entén que ha d’aproximar-los cap a la causa republicana”. Tortajada ho justifica exposant que en aquell moment, entre un 30 i un 40 per cent de la població catalana es dedicava a les feines del camp, i que gran part d’ells eren rabassaires. És a dir, treballadors de la vinya.

Martorell, embrió de la Unió de Rabassaires
Els parlaments de Lluís Companys a Martorell i a tot el territori “arriben molt bé al cor de la gent, tot i que no fos un gran orador, segons expliquen les cròniques de l’època”, explica Tortajada. Pels voltants de l’any 1921 fa una intensa gira, i els rabassaires entenen que s’han d’unir per defensar els seus interessos. D’aquesta manera, la Federació de Rabassers de Catalunya, amb seu a Martorell, va convertir-se en l’eix de la nova Unió de Rabassaires de Catalunya, presidida pel pagès martorellenc Francesc Riera, i juntament amb Fèlix Duran Cañameres, Pere Estartús Eras i Amadeu Aragay, constituïren la direcció efectiva del sindicat amb un altre martorellenc, Jaume Martret, com a primer president.

El rodatge del documental passa per Martorell
Enl l’elaboració del documental El viatge de Companys, l’àrea de nous formats de TV3 i la productora Batabat van portar fins el Cafè i el teatre d’El Progrés el catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona Andreu Mayayo i el conductor Antoni Tortajada el passat mes d’abril. D’entre les escenes que apareixen en aquest primer episodi, Mayayo explica in situ que, a més dels mítings, el teatre d’El Progrés i molts d’altres ateneus republicans de l’època tenien una gran activitat teatral, i que la representació preferida de la població rural de l’època era Terra Baixa. La gent del camp del moment trova en aquesta obra d’Àngel Guimerà una metáfora de la situació del camp català en aquells anys, just abans de l’inici de la dictadura de Primo de Rivera.