El torneig de futbol ‘Ela Cup’ inculca valors als joves dins del programa Barça Activa’t

549

Aquest proper dimarts 26 de març se celebrarà al llarg de tot el matí al Complex Esportiu Torrent de Llops l’Ela Cup Martorell’, un Torneig de Futbol 7 per a joves nascuts entre el 2010 i 2011. Es tracta d’una acció comunitària integrada dins del projecte Barça Activa’t, de la Fundació del FC Barcelona, i on hi col·laboren les quatre diputacions i molts ajuntaments, com és el cas de Martorell. La iniciativa cerca la inclusió social per la via de l’esport i el reforç a l’estudi, a més de la sensibilització al voltant de la malaltia de l’Ela.

El Torneig de Futbol 7 es disputarà des de les 09.00 i fins al voltant de les 14.30h, aprofitant que és un dia de festa als instituts. Les inscripcions es van tancar dimecres passat,amb un registre de sis equips, que seran mixtes: estaran composats per un mínim de dues persones de cada gènere i per un màxim de fins a 10 integrants en cada cas.

El tècnic del Departament d’Esports de l’Ajuntament de Martorell Roger Bermusell aporta més detalls d’una Ela Cup Martorell “que els joves duen preparant des d’octubre i que es considera un projecte d’impacte comunitari dins del Barça Activa’t”.

Roger Bermusell, tècnic del Departament d'Esports

La cita té un doble objectiu: d’una banda, inculcar els valors del Barça Activa’t -el respecte als companys, als altres equips, als àrbitres, al treball en conjunt i a l’esforç, més que no pas al fet de guanyar-. De l’altra, es vol fer difusió de la lluita contra la malaltia degenerativa de l’Ela. Una de les persones afectades per l’Ela és, precisament, l’ex porter del FC Barcelona Juan Carlos Unzue.

Tots els participants tindran un obsequi i hi haurà trofeus per a tots els equips, seguint la filosofia que l’important no és guanyar sinó participar i passar-ho bé.

Projecte d’inclusió social a través de l’esport

El Barça Activa’t va aterrar el passat estiu a Martorell com a projecte d’inclusió social per contribuir a la millora de la igualtat d’oportunitats i la capacitació de les persones joves. Hi prenen part uns 25 joves d’entre 11 i 16 anys i, a més del Torneig, compta amb dues línies d’actuació més -el programa d’activitat física i el suport a l’estudi-, que es despleguen a l’Institut Joan Oró els dimarts i dijous, de 16:30 a 19:30h.

Bermusell explica que “l’epicentre del programa és l’activitat física que segueix una metodologia específica del FC Barcelona”.

Roger Bermusell, tècnic del Departament d'Esports

Pel que fa al programa d’activitat física, els joves el practiquen utilitzant la metodologia “SportNet” com a eina per a la inclusió i apoderament. Quant al suport a l’estudi, es duen a terme diferents activitats d’aprenentatge dins de l’aula, amb el suport dels referents.

La col·laboració de la Fundació FC Barcelona amb les Diputacions i Ajuntaments de Catalunya va començar fa deu anys i ha permès arribar fins al moment a més de 110.000 persones beneficiàries d’un total de 84 municipis del país.