Els Pressupostos Participatius engegats per primer cop per la regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació de l’Ajuntament permetran dur a terme 5 propostes d’entre les que van formular i votar els ciutadans i el teixit associatiu de Martorell. És el gruix d’idees que van rebre més vots, i que tenen com a finalitat millorar diferents àmbits de la població. La suma de totes s’ha ajustat a la partida de 160.000 euros d’aquest procés participatiu.
Les cinc propostes més votades van ser, per aquest ordre, crear un parc inclusiu per a infants amb discapacitat (578 vots); la creació de vies escolars segures (547); la restauració dels elements festius de la cultura popular (409); el territori vertical. Creació d’un rocòdrom (407) i el fet de dotar de WiFi gratuïta diferents equipaments municipals (378).
Els cinc ideòlegs expliquen les seves propostes
La proposta més secundada plantejava la construcció d’un parc infantil inclusiu per tal que els afectats per alguna discapacitat puguin millorar el seu desenvolupament i les activitats de vida comunitària. L’autor, Carles Martí, destacava que “Martorell té molts parcs per als infants, però pensant en la gent necessitada se’m va passar pel cap que podria ser una bona idea que n’hi hagués un per a aquests infants”. El cost aproximat és de 40.000 euros.
Carles Martí
La segona proposta també tenia com a protagonistes els més petits: la creació de vies escolars segures. La formulava la Judith Vallejo, una mare preocupada per “com i quan deixem els nostres fills i filles camí de l’escola”. La Judith va veure experiències de vies segures a Europa i a la ciutat de Barcelona i “em vaig animar a presentar-la. Crec que és una bona manera de promoure que els nens vagin a l’escola de manera autònoma i més sostenible per a tothom”. Les vies escolars segures també ajuden a disminuir la contaminació acústica i atmosfèrica i a evitar embussos en hores punta.
Judith Vallejo
La restauració dels elements festius de la cultura popular va ser l’opció presentada per la colla de Gegants, junt amb els Diables, els Capgrossos i la Secció Sardanista. La partida que s’hi destinarà serà de 20.000 euros, i inclourà la restauració i reparació del vestuari i imatge del Diable, la Velleta, el Secretari Garvil, la Carpafera, el Roldan, el Bitxiptwo i els capgrossos Joanàs, Roser, Petit, Roc, Madrona, Indi, Gepetto, Tabaler, Met, Queta, els 4 Dracs i el Diable del Pubillatge. El president de la colla de Gegants, Jordi Escoda, explica que “ens vam unir les entitats per fer més força”.
Jordi Escoda
Territori vertical: creació d’un rocòdrom va ser quarta. Javier Duro, el seu creador, va proposar “establir un punt per a formar la gent més jove en l’esport de l’escalada i fer possible crear escola, i que alhora esdevingui un espai d’entrenament per a persones més adultes”. Un lloc que ofereix un entorn controlat i segur per iniciar-se en la pràctica de l’escalada, que significarà una injecció de 30.000 euros.
Javier Duro
La darrera proposta que va passar el tall va ser dotar de WiFi gratuïta diferents equipaments municipals. “Em va semblar que era una bona idea. Sempre és benvingut el fet de poder estalviar-te dades i disposar d’una connexió més assequible”, exposa el seu ideòleg, l’Èric Giménez. A aquest punt s’hi han projectat 30.000 euros.
Èric Giménez
Els Pressupostos participatius
Els Pressupostos Participatius 2017 són un procés engegat per primer cop per l’Ajuntament que permet a la ciutadania fer propostes d’actuacions a la població i decidir, de manera directa, a quins projectes vol que es destini una part del pressupost d’inversions municipal –fins als 200.000 euros, 40.000 dels quals van a projectes proposats pels alumnes del Consell d’Infants-.
La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, explicava que “els particulars i les entitats van disposar d’un mes per presentar, de forma presencial o telemàtica, les seves iniciatives a l’Oficina de Pressupostos Participatius, que els va assessorar i orientar a l’hora d’aclarir dubtes, elaborar les propostes i veure la seva viabilitat”. En total, se’n van formular 88 -55 de particulars i 32 de les entitats- “una gran mostra de maduresa dels nostres ciutadans i entitats i un treball molt acurat darrera de cadascuna”.
Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació de l'Ajuntament de Martorell
El departament municipal corresponent en va fer una valoració tècnica i en va estudiar la viabilitat, i el web decideix.martorell.cat va informar i justificar cada decisió. 21 projectes -de comunicació i TIC, cultura, ensenyament, esports, medi ambient, participació, urbanisme i via pública- van ser admesos i sotmesos a votació pels empadronats a Martorell entre el 12 i el 21 de juny. Va ser possible via web, app o als punts de votació instal·lats a diferents indrets, i hi van participar 1.417 persones. Aquest en va ser el resultat de les votacions.
Per altra banda, els nens de 4t i 5è de primària de les escoles del poble també van treballar en les seves propostes pròpies durant el maig a classe i, a través del Consell d’Infants, el juny van votar per escollir els seus propis projectes. La creació d’una aplicació mòbil (app) per denunciar desperfectes als carrers i al mobiliari urbà mitjançant una foto geolocalitzada va ser l’opció que va obtenir més vots: 300.