Els robots intel·ligents de SEAT transporten 23.800 peces cada dia

1390
Robots autònoms de SEAT. Foto: EFE

SEAT fa servir a la seva planta de Martorell 125 robots intel·ligents, que conviuen diàriament amb els 7.000 treballadors de la fàbrica, i que faciliten i optimitzen el treball dels operaris al mateix temps que redueixen un 25% el temps de producció. Aquests 125 vehicles guiats automàticament (AGV) transporten 23.800 peces al dia i realitzen un total de 2.800 viatges a la jornada, en què recorren més de 1.600 quilòmetres (436.000 quilòmetres a l’any), ha explicat el fabricant en nota de premsa.

Els vehicles de navegació lliure funcionen a través d’un codi de barres que certifiquen la peça que han de carregar i demanen pas a través d’un sensor que permet obrir les portes del magatzem. Aquest tipus de robots autònoms s’encarreguen del transport dels motors, les caixes de canvi, els amortidors o els miralls i poden portar fins a 1.500 quilos de pes. A més, en el seu trajecte són capaços d’aturar davant d’un semàfor en vermell o frenar quan un treballador es creua en el seu camí gràcies a la seva visió perimetral de 360 graus.

Per coordinar-se amb els operaris i garantir-los la seguretat, els avisen de la seva presència amb llums d’escàners làser. Circulen gràcies a unes vies magnètiques, ocultes sota terra, que marquen les 40 rutes cícliques, les quals tenen una durada d’entre 1 i 7 minuts. Durant aquest temps, els robots circulen reduint automàticament la velocitat en les corbes per no perdre estabilitat amb la càrrega i són capaços de guardar la distància de seguretat.

Els operaris poden configurar, i si cal, modificar remotament la ruta de tots els AGV des de la sala de control. Un servidor central reuneix la informació del programari que hi ha a l’interior de cada robot, que permet avaluar les possibles avaries i solucionar de forma instantània.