Els treballs arqueològics a Santa Margarida evidencien una extensa necròpolis

998
Portes obertes Santa Margarida

Les excavacions arqueològiques organitzades pel Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) aquest juliol a Santa Margarida han evidenciat l’existència d’una extensa necròpolis en aquest jaciment. L’espai ocuparia uns quants centenars de metres quadrats i abastaria un període comprès entre els segles VI i XIII, que permetria obtenir molta informació sobre les formes de vida en període medieval a Martorell.

El divendres 29 de juliol es va tancar la 41a campanya d’excavacions a Santa Margarida, iniciada el dia 11 del mateix mes. Han sigut quasi tres setmanes de treballs al sector est de l’església romànica, just darrere l’absis, una àrea d’estudi amb unes dimensions d’uns quants centenars de metres quadrats, i on el CEM preveu treballar-hi fins el 2025.

El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, en fa balanç: “el treball de camp ha estat dur a causa de les temperatures, però la campanya ha resultat altament gratificant perquè ha confirmat el que insinuaven les prospeccions del georradar: que estem davant d’una importantíssima necròpolis que abasta, com a mínim, des del segle VI al XII o XIII”. Això permetrà obtenir molta informació per a estudiar “la població medieval de Martorell i de Catalunya en general per a aquest període cronològic”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Mauri detalla que “els resultats no són espectaculars quant a troballes materials, ja que les restes ceràmiques han sigut molt escasses”, però afegeix que els treballs fets a cadascuna de les tombes “proporcionen unes restes antropològiques que després aniran al laboratori i aportaran dades importants sobre les formes de vida de l’època: patologies, alimentació, mortalitat i dades demogràfiques. Totes referides a períodes antics, dels que no hi ha fonts documentals”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Han excavat a Santa Margarida l’equip de recerca del CEM, amb el suport tècnic de Sistemes de Gestió del Patrimoni i la participació de 8 estudiants en pràctiques del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB). Tot això dins el programa de col·laboració entre el CEM, la UB i l’Ajuntament de Martorell.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Una altra tasca important dels arqueòlegs és la gestió de tota la informació en el plànol digital i informàtic: “l’excavació és una activitat, en part, destructiva. Això exigeix uns processos de documentació molt estrictes i rigorosos per a poder després tornar sobre la informació que proporcionaven els elements en el lloc i moment que van ser descoberts”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Per Mauri, els treballs ompliran de motivació tot l’equip d’excavadors per a la campanya a Sant Genís de Rocafort, prevista a partir del 10 d’octubre i fins el 28 o 29 del mateix mes, i que inclourà una jornada de portes obertes.

Alhora, aprofita per convidar tothom a veure l’exposició CEM 50/40 que commemora el mig segle de vida de l’entitat i els més de 40 anys d’excavacions arqueològiques a l’entorn de Martorell, oberta fins al 18 de desembre a La Caserna. L’horari d’estiu és els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h. El dia 14 d’agost (12.00h) s’hi farà una visita comentada. Romandrà tancada del 20 al 28 d’agost.