Es commemora el 8 de Març reclamant la visibilitat de les dones als llocs de decisió

1280
Dia Internacional de les Dones

La lectura del manifest institucional del Dia Internacional de les Dones, aquest matí a la plaça de la Vila, ha servit per commemorar el 8 de Març. El text, signat conjuntament per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FMC), promulga la necessitat que les dones siguin presents a tots els espais de decisió. També establir com a objectiu fonamental l’assoliment real de la divisió del treball domèstic.

La regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, ha estat l’encarregada de llegir el manifest que reivindica “la necessitat de ser visibles, recordar que les dones són la meitat de la població, agents actives en la construcció de la societat, en l’impuls de l’economia i la innovació social. Si perdem aquest potencial, perdem la meitat de les oportunitats del món”.

Actualment, “seguim veient que les dones del nostre país cobren un 26% menys que els homes, segons un estudi recentment presentat per la Generalitat de Catalunya”. Les dones ocupen la majoria de contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar. De fet, “un estudi recent de la Cambra de Comerç de Barcelona conclou que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i temporal”.

El món municipal fa més de 25 anys que treballa per fer efectives polítiques que ajudin a assegurar un present i un futur més just i equitatiu. Una feina que es dota de marc legal general amb l’aprovació de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes. Tot i els avenços, encara existeixen desigualtats: “els estereotips, la banalització dels espais de poder femení, la falta d’oportunitats a les esferes de poder i el sexisme vigent a molts espais professionals”.

Per això, “cal fer encara un pas endavant perquè les polítiques de les dones adquireixen la centralitat necessària dins els nostres ajuntaments, poder incidir sobre les causes de les desigualtats i no només fer front a les conseqüències”. “Cal que els pressupostos públics de les administracions reforcin la seva inversió en polítiques d’igualtat de gènere”.

L’acte institucional ha acabat amb la interpretació d’una peça musical a càrrec de Manolo Forniés, director de l’Escola Municipal de Música. Al balcó de l’Ajuntament s’ha penjat una pancarta per recordar l’efemèride.

Activitats Dia Internacional de les Dones

Durant tot el mes de març Martorell organitza un seguit d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Dimarts 28 de febrer Carmen Cordón, responsable del SIAD (Servei Informació i Atenció a les Dones), va impartir un taller sobre la igualtat de gènere i prevenció de la violència masclista adreçat a les persones que participen al programa Coneix Martorell, a la Casa de Cultura de la Vila. Dimarts 7 de març, la Biblioteca Martorell va acollir una xerrada sobre el paper de les heroïnes del món del còmic a càrrec de Malika.

Dijous 9 de març, al Complex Educatiu, la psicòloga Carmen Cordón impartirà una conferència sobre el paper que les dones han tingut a les migracions, adreçada als alumnes del Centre de Formació d’Adults. Divendres 10 de març, les tècniques de Promoció Econòmica, Carme Moles i Sandra Alarcón, faran una xerrada sobre motivació i emprenedoria, a partir de les 11.00h. Dijous 16 de març, a les 18.00h, a l’Esplai de Gent Gran de la Vila es farà un taller d’exercitació de la memòria. Dissabte 18 de març, a les 18.30h, s’emetrà el documental Niña Sombra (Shadow girl) de María Teresa Larraín, a la Casa de Cultura de la Vila, una peça autobiogràfica que tracta el tema de la ceguesa, on l’autora ressorgeix de la foscor i afronta la seva nova vida amb optimisme i coratge. Dimecres 29 de març, a l’Espai de Gent Gran de Buenos Aires, Carmen Cordón impartirà una xerrada, a les 18.00h, sobre els sabers de les dones, una aproximació des de les activitats quotidianes.

Activitats esportives

La Regidoria d’Esports s’ha implicat també en el Dia Internacional de les Dones amb un programa especialment adreçat a elles. Aquest matí, el Pavelló Esportiu Municipal ha acollit un taller de motivació, cohesió i risoteràpia per a majors de 60 anys. La fisioterapeuta del Centre Integral d’Esport i Salut (CIES), Montse Alert, ha impartit un taller d’exercicis hipopressius. Dijous 9 de març, es farà una sessió de ioga destinada a la feminitat, a les 20.00h, i una sessió de ciclisme indoor, a les 21.00h. Divendres 10 de març, es realitzarà una sessió de glutis, abdominals i cames, a les 10.30h, i una altra d’abdominals i estiraments. Per la tarda hi haurà una sessió de dance remember, a les 20.00h. Dissabte 11 de març, a partir de les 9.15, es tornarà a fer una sessió de ioga, una de ciclisme indoor i una sessió d’abdominals i estiraments.

Prevenció a les escoles

També es desenvoluparan diversos tallers per tractar el tema de les relacions igualitàries i prevenció de la violència masclista als centres educatius de Martorell. A l’Escola Lola Anglada es va impartir el passat 21 de febrer i el 2 i 28 de març a l’Escola Mercè Rodoreda. A l’Escola Juan Ramón Jiménez serà pròxim 13 i 21 de març, l’Escola José Echegaray el 30 de març i finalment al mes d’abril el Col·legi de la Mercè tancarà la 5a edició el dia 20 d’abril.