Es posa en marxa a la Biblioteca el Club de Lectura Fàcil per a persones amb dificultats lectores

672

La Biblioteca Martorell i el Servei Local de Català van iniciar, el passat divendres 17 de febrer, el Club de Lectura Fàcil. Està format per una desena de persones amb diferents capacitats lectores, que llegeixen alhora un llibre adaptat, guiats per una monitora. Cada usuari llegeix també a casa seva, però a més es reuneixen periòdicament per comentar les lectures avançades.

Durant la primera trobada es va comentar l’obra Pedra de Tartera de Maria Barbal. Una història trista i dura protagonitzada per la Conxa, una noia d’orígens humils que viu en el món rural i que es veu obligada a anar a viure amb els seus oncles perquè els seus pares no la poden mantenir. La novel.la reflecteix el tipus de vida que, a principis del segle XX, portaven els pagesos del món rural català i reflecteix la duresa de les condicions de treball d’aquella època.

La directora de la Biblioteca Martorell, Mercè Parera, afirma que “aquesta obra va agradar molt –és una obra senzilla de llegir– però tothom va estar d’acord en les dificultats d’entendre el significat d’algunes paraules, com per exemple: vedellar, batre o tartera”. La conductora del club, Cati Rivera, va aclarir el significat d’aquests termes i va explicar curiositats i costums del món rural català perquè tothom pogués entendre millor el contingut de l’obra. “També va fer participar als assistents preguntant-los quin és el personatge que els hi ha agradat més i quin el que menys. Finalment, va proposar a tots els assistents que inventessin un altre possible final per aquesta obra”, ha explicat Mercè Parera.

La forma de treball utilitzada al Club de Lectura Fàcil és molt diferent a la resta de clubs de lectura per la dificultat que per a la majoria dels seus membres representa el fet de llegir a casa un llibre per després comentar-lo. Amb aquesta activitat es vol potenciar la memòria, aconseguir que els participants gaudeixin amb la lectura, aprendre habilitats socials, afavorir l’enriquiment cultural a través de la lectura i despertar la imaginació.

La propera sessió del Club de Lectura Fàcil serà el 17 de març i es comentarà l’obra Cavalls de guerra de Michael Morpurgo.