L’univers pujolsià va fer a Genís Sinca, periodista i escriptor manresà, descobrir el sentit de l’humor i recuperar l’alegria de viure. Martorell té una simbologia tan especial per a ell que es dedica a “martorellitzar” tot aquell qui encara pensi que som només un peatge. Ho ha fet palès al pregó de la Festa del Roser, discurs que culminava la Festa del Most, que arrencava a mitja tarda amb la tradicional collida del raïm i la cercavila de les figures festives.
Genís Sinca (Manresa, 1970) és escriptor català, guanyador del premi Josep Pla de narrativa de 2013 per la novel·la Una família exemplar. Llicenciat en Periodisme, es va forjar en l’ofici d’escriure en llargues experiències autodidactes a l’estranger, al Diari d’Andorra, i també com a corresponsal a Itàlia per al diari Avui i COMRàdio. Ha buscat catalans pel món per a Afers Exteriors amb Miquel Calçada (Mikimoto) i ha estat articulista de l’Avui, La Vanguardia i El País. Especialitzat en tècniques narratives del Nou Periodisme, s’ha dedicat al periodisme d’investigació amb biografies inèdites com La Providència es diu Paco (vida de Paco Candel), L’últim republicà (biografia no autoritzada d’Heribert Barrera) o Vida secreta dels nostres metges. Actualment col·labora als programes Els Matins de TV3 i Via Lliure de RAC1.
“Martorell per mi té un significat molt especial”, ha iniciat el pregó, “ja que hi vaig venir, per primer cop, per visitar La Torre de les Hores, en una època en la que em sentia trist i una mica buit. Hi vaig descobrir Francesc Pujols i la seva religió, la pantologia, que no tenia en compte els pecats (…). També vaig conèixer el personatge d’Artur Bladé, biògraf de Pujols, i la història d’Alexandre Deulofeu, amic del filòsof, qui deia que Espanya s’acabaria el 2029”. Des d’aleshores, “martorellitzo tot aquell qui encara pensa que Martorell és només un peatge. Els hi explico que, gràcies a la coneixença d’aquests tres personatges vaig descobrir el sentit de l’humor i recuperar l’alegria de viure”.
Festa del Most
El pregó ha estat el punt final de la Festa del Most, que ha començat, a les 17.30h, a la plaça del Vi, amb l’acte ritual de la collida del raïm a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa. A continuació, ha començat la cercavila del most pels carrers Lluís Gaia, avinguda del Camí Fondo, rotonda de la Rosa dels Vents, carrer Fèlix Duran i Canyameres, carrer Pau Claris, plaça del Portal d’Anoia, plaça de l’Església, carrer Santacana i plaça de la Vila.
Hi ha participat el Drac Fafum d’Els Convents, els gegants i capgrossos, els bastoners de l’Esbart Dansaire, la Banda Simfònica de Martorell, i els Amics de Sant Antoni amb els carros dels pagesos, de les portadores, de la bota, del vi i del cava. Colles convidades han estat els Amics dels Gegants de Matadepera, Colla de Geganters de Masquefa, Colla de Geganters i Grallers de Vilassar de Dalt i la Colla Gegantera de Collbató.
En cloure el pregó, els Amics de Sant Antoni han fet entrega del most a l’alcalde Xavier Fonollosa, al primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, al regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, el pregoner Genís Sinca, i Rafel López, representant dels Amics de Sant Antoni, per fer el brindis inaugural, que ha donat pas a la ballada final amb tots els grups festius participants i la trepitjada de raïm.