Més de 4.500 ajuts contra la pobresa va destinar la Creu Roja al Baix Llobregat Nord durant l’any 2016. Així ho indica la memòria d’activitats de l’assemblea comarcal de la Creu Roja que va tenir lloc el passat 19 de juliol a Olesa de Montserrat.
La lluita contra la pobresa s’ha convertit en la principal tasca de la Creu Roja durant els últims anys i el 2016 l’entitat del Baix Llobregat Nord va dedicar un 37,57% de les seves accions a intentar eradicar aquesta problemàtica així com també reduir l’exclusió social.
Juntament amb la memòria d’activitats, en l’acte a Olesa de Montserrat es va presentar també el 10è estudi de L’Observatori de la Creu Roja a Catalunya La cronificació de la pobresa per part de Pilar Millán, responsable de L’Observatori. Aquest estudi explica que el 40,6% de les persones en situació de pobresa en situació vulnerable pateixen pobresa cronificada. És a dir: fa tres anys o més que es troben en aquesta situació.
Malgrat que el nombre de persones ateses als programes de lluita contra a pobresa s’ha mantingut respecte l’any anterior, el nombre d’ajuts que rep cadascuna d’aquestes persones ha augmentat. Segons Jordina Gual, coordinadora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord, els serveis de l’entitat van dirigits “bàsicament a la cobertura de les necessitats bàsiques”.
Reproductor d'àudioJordina Gual, coordinadora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord
Un altre dels projectes més importants de l’organització és el del centre diürn, un espai domèstic per als més necessitats on compten amb dutxes, cuina i espai per fer la seva bugaderia, tot de manera gratuïta. També destaca el programa d’alimentació infantil, amb què la Creu Roja al Baix Llobregat Nord ha repartit 1.982 ajuts. Les principals han estat les targetes de pagament per a l’alimentació, kits d’alimentació infantil o berenars repartits en el projecte d’èxit escolar, entre d’altres.
La gent gran, però, continua sent el col·lectiu més vulnerable davant la pobresa i la dependència. En aquest cas, sí hi ha hagut un augment de les persones ateses i de les accions orientades a fomentar l’autonomia de les persones grans al domicili. A més, l’estudi de l’Observatori posa de manifest que la majoria de persones grans afectades per la pobresa no compleixen els requisits per rebre la pensió contributiva de jubilació. En paraules de la coordinadora Jordina Gual, aquesta problemàtica és una de les que crea major motiu de preocupació.
Reproductor d'àudioJordina Gual, coordinadora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord
Paper clau dels socis i del voluntariat
Una de les bases per a què la Creu Roja pugui desenvolupar les seves accions amb èxit i efectivitat és el paper del voluntariat. Segons reflecteix la memòria del 2016, al Baix Llobregat Nord hi van actuar 202 voluntaris, una dada que, tal com comenta la coordinadora de la zona, s’ha mantingut.
Reproductor d'àudioJordina Gual, coordinadora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord
Un altre dels pilars fonamentals d’aquest tipus d’organitzacions no governamentals són les aportacions dels socis. Al Baix Llobregat Nord, les fonts de finançament pròpies van suposar el 2016 un 47% dels ingressos, dels quals un 39% van ser quotes o aportacions puntuals de més de 2.000 socis i empreses. Des de la Creu Roja es valora amb gran importància aquest suport extern ja que segons assegura Gual, “sense ells no podríem estar desenvolupant aquesta activitat”.
Reproductor d'àudioJordina Gual, coordinadora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord