La Diputació de Barcelona inicia aquest divendres 16 de juny la 21a campanya 2017 d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció de focs al bosc a l’estiu. La campanya ja fa 12 anys que va arribar a Martorell i enguany es destinaran 2 agents per fer rutes diàries a les masses forestals del terme i de municipis veïns. Les tasques principals són sensibilitzar la població del risc d’incendi, localitzar els punts de risc i minimitzar els efectes d’un incendi a partir d’una ràpida detecció.
El PVI abasta el conjunt de la demarcació de Barcelona, amb una extensió de 475.502 hectàrees forestals. Enguany ha comportat la contractació de 266 persones –distribuïdes en 90 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa i 8 centres de control per a avisos i incidències-. S’executa en col·laboració amb 269 ajuntaments 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF, a més dels 14 enginyers de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, que coordinen el dispositiu.
Objectius del PVI
El director del Parc Forestal de Can Cases, Josep Martínez, explica que “el principal objectiu del PVI és reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població”. D’aquesta tasca se n’encarregaran a Martorell “2 vigilants, que recorreran en 4×4 els termes municipals d’Abrera, Castellví de Rosanes, Sant Esteve Sesrovires i Martorell els set dies la setmana del 16 de juny al 2 de setembre, durant l’època d’alt risc d’incendis. Informaran les persones de les activitats que suposen un alt risc i, en cas d’incendi, ajudaran a localitzar el punt d’inici del foc”.
Josep Martínez, director del Parc Forestal de Can Cases
Un altre aspecte important del programa és la detecció dels punts de risc: abocaments de material inflamable, barbacoes que no compleixen la normativa, incidències en la xarxa elèctrica i piles de biomassa que no compleixen les condicions tècniques. Martínez explica que “a casa nostra, el màxim risc se situa a la carretera de Martorell a Gelida perquè encara hi ha gent que té el mal hàbit de llençar la cigarreta per la finestra del vehicle”, i destaca que a Can Cases “el risc no és tan alt, perquè la zona de barbacoes està molt neta de vegetació herbàcia i no hi ha continuïtat entre les copes dels arbres, i a més les barbacoes es tancaran el 23 de juny i no es tornaran a obrir fins al setembre, reduint el risc”.
Josep Martínez, director del Parc Forestal de Can Cases
Finalment, el Pla també lluita per minimitzar els efectes dels incendis a partir de la detecció ràpida i l’avís immediat als equips d’extinció, informació de la localització exacta i característiques de l’incendi, confirmació d’avisos per a la identificació de falses alarmes o tasques de guiatge als equips d’extinció en el territori. Martínez comenta que “qualsevol persona que detecti una columna de fum convé que n’informi al més aviat possible trucant al 112”.