La millora del camí entre Can Cases, Torrent de Llops i La Sínia, proposta més votada als Pressupostos Participatius

1349
Obres camí Can Cases, La Sínia, Torrent de LLops

La millora del camí per a vianants que uneix Can Cases, Torrent de Llops i La Sínia ha estat la proposta més votada en la 5a edició dels Pressupostos Participatius de Martorell. L’Ajuntament la durà a terme, com també la segona i tercera amb més suports. Són referides a la repoblació de la serra de l’Ataix i a la creació de més zones d’ombra als parcs infantils.

El camí que uneix els tres barris “és un pas utilitzat per moltes persones de l’entorn, però necessitava més il·luminació i que estigués una mica més adaptat”, destaca la regidora de Participació Belén Leiva. La iniciativa, de Marc Cortadella Amat, ha rebut 474 vots de la ciutadania que ha votat en línia a decideix.martorell.cat. Aposta per fer una millora en el pas, a la zona per damunt del túnel de l’AVE. La intervenció connectaria amb les millores ja previstes en el tram contingu, i que consolidaria el pas per a vianants per unir els tres barris.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

Per sota, amb 364 vots, ha quedat segona una idea formulada dins del tallers de propostes de la Regidoria de Participació: donar suport a la tasca del Col·lectiu l’Ataix en la recuperació del patrimoni natural. Un conjunt de persones i entitats organitzat per recuperar i senyalitzar camins i patrimoni de la serra, afectada per l’incendi del juliol de 2021. Aquest col·lectiu dona suport al projecte de reforestació i recuperació de la zona que impulsa l’Ajuntament amb el suport de la Diputació.

També és previst realitzar la tercera més votada, amb 342 suports: la creació de més zones d’ombra als parcs infantils. L’objectiu és fer els parcs infantils més confortables en èpoques de molta calor per al gaudi d’infants i de les seves famílies, disposant elements generadors d’ombra allà on no hi hagi arbrat o quan la orientació no ho permeti.

Augment del número de votants

En aquesta edició han votat 1.527 persones d’un cens de 21.833, que representen un 7% del percentatge de vot. Això suposa un 7,5% més que el 2021 (1.421) i s’acosta als nivells prepandèmics: els 1.555 vots del 2019.

Enguany “la campanya de difusió s’ha fet a les xarxes socials, i creiem que això ha diversificat més el perfil de votants”, valora la regidora.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

En l’edició de 2022 s’han presentat 70 propostes (55 de la ciutadania, 11 del Taller de Propostes, 3 d’entitats i 1 d’una institució). D’aquestes, 35 van superar la validació en complir els criteris tècnics, però després de fusionar-ne de similars, van quedar en 32.
“Totes elles les estudien els tècnics dels diferents àmbits de l’Ajuntament. Intentem tirar endavant les màximes, sempre i quan sigui possible fer-les tant a nivell econòmic com de logística, legalitat i no coincidència amb cap acció que ja s’estigui fent o que prevegui l’Ajuntament”. Feta la primera selecció, sovint “se’n fan petites modificacions, i en alguns casos se n’ajunten”.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

Pressupostos dels infants i adolescents

També s’han conegut les propostes més votades en els Pressupostos Participatius dels Infants i dels Adolescents, amb els processos de 2021 i 2022 junts. Les votacions es van fer entre l’abril i el maig.

En el cas dels infants, l’opció guanyadora de 2021 (amb 597 vots) és la creació d’un Scape Room i la de 2022 (442 vots), de crear un nou parc de Parkour. Quant als adolescents, les opcions més votades han estat apostar pel Cinema a la Fresca (421 vots) en els Pressupostos de 2021, i la de potenciar les festes i discoteques per a joves de 14 a 17 anys en moments puntuals (402 vots).

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

En tots els casos, Leiva ressalta que “estem molt agraïts amb la participació de la ciutadania. Cada cop hi participa més i així, entre tots, posem el nostre granet de sorra per millorar Martorell”.