La Setmana del Refugi reivindica la memòria i la defensa durant la Guerra Civil

756
Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila
Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila

Museus de Martorell organitza, del 14 al 24 de març, una nova edició de la Setmana del Refugi Antiaeri. Es tracta d’un compendi d’actes que reivindiquen la memòria històrica i que rememoren la defensa de les ciutats durant la Guerra Civil, a partir de l’exemple de Martorell. Les visites al Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila, les xerrades, exposicions i presentacions literàries ompliran la programació aquests propers dies.

L’obertura del Refugi Antiaeri de la plaça de la Vila és l’eix central dels actes d’una setmana “que rememora la implicació ciutadana pel que fa a la defensa de les ciutats durant la Guerra Civil, i la importància de la recuperació de la memòria històrica, per a construir una cultura de pau, de democràcia i de no violència”, explica la historiadora i educadora de Museus de Martorell, Gemma Jiménez.

Gemma Jiménez, educadora Museus de Martorell

Les visites lliures al Refugi es podran fer els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 de març. Els divendres 15 i 22, l’horari d’obertura serà de 17.00 a 20.00h; els dissabtes 16 i 23, d’11.00 a 14.00h i de 17.00 a 20.00h, i els diumenges 17 i 24, d’11.00 a 14.00h. Els visitants rebran un fulletó informatiu en accedir a les galeries.

En paral·lel, es pot visitar l’exposició Construïm Refugis. Martorell sota les bombes a El Círcol, en els mateixos horaris. I també “es podrà aprofundir sobre la temàtica amb les xerrades ‘Refugis Antiaeris: la defensa passiva durant la Guerra Civil’ que inclouen visita guiada al Refugi, i que es faran els divendres 15 i 22 a les 18.00h, els dissabtes 16 i 23 a les 11.00 i a les 12.30h, i els diumenges 17 i 24 a les 11.00 i a les 12.30h”.

Gemma Jiménez, educadora Museus de Martorell

Altres activitats de la Setmana seran la proposta ‘De bat a bat La Lluita’, una instal·lació artística a la Biblioteca Francesc Pujols a cura de Josefina Canals que reflexiona al voltant d’aspectes com ara els conflictes bèl·lics, la foscor, el pas del temps, el dolor, els bàndols, les trinxeres o la crueltat. Es farà el dijous 14 de març a les 18.30h.

També a la Biblioteca, dimarts 19 de març, a les 18.30h, es presentarà el llibre Israel, el somni i la tragèdia de Joan B. Culla i Adrià Fortet. Aquest últim, coautor de l’obra, vindrà a parlar del conflicte i la situació actual a l’Orient Mitjà.

Encara hi haurà un parell més de propostes culturals que s’inclouen en la Setmana. Una d’elles és “la projecció de la pel·lícula El mestre que va prometre el mar dins del Cicle Gaudí” -el divendres 22 de març, a les 20.00h-. L’altra serà “l’exposició Vinyetes migrants. Còmic, migració i memòria, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric ‘La Caserna’, produïda pel Museu d’Història de la Immigració de Catalunya i comissariada per David Fernández i Lilianna Marín”. Es podrà veure els dijous i divendres de 18.00 a 20.00h, i els dissabtes i diumenges de 12.00 a 14.00h.

Gemma Jiménez, educadora Museus de Martorell

Les propostes ‘DeBat a Bat La Lluita’, la presentació del llibre Israel, el somni i la tragèdia i les xerrades, l’entrada és lliure però cal fer reserva a entrades.martorell.cat. Per a la projecció del Cicle Gaudí, cal comprar els tiquets al mateix web.