La sevillana María Sanz i el mataroní Joan Calsapeu guanyen el 40è Premi Vila de Martorell

802

El jurat del Premi Vila de Martorell ha donat a conèixer els guanyadors d’aquesta 40a edició. La sevillana María Sanz ha guanyat el premi al millor poemari en castellà amb Galería de insomnes i el mataroní Joan Calsapeu ha guanyat el premi al millor poemari en català amb El tel de les coses. Ambdós guardons estan dotats amb 2.000 euros i l’edició de l’obra amb Hiperión i Viena.

Galería de insomnes recull “una sèrie de personatges i situacions tractades amb certa ironia”, segons la seva pròpia autora, María Sanz, que ja ha publicat poemaris com Danaide (2012) i La paz del abandono (2013). Sanz, que treballa en una assessoria d’empreses, fa molts anys que està “en contacte amb poetes i professors diversos” i que escriu i llegeix poesia. Diu que va provar sort amb el Premi Vila en veure “que es publicava amb Hiperión, que és una molt bona editorial”.

El tel de les coses “té una part lírica, amb poemes que parlen de les petites coses de la vida quotidiana i constitueixen una celebració de la llengua, la bellesa o l’acceptació de la mort, i una part èpica, amb poemes inspirats en la literatura clàssica i la història”, segons ha explicat Joan Calsapeu.

El jurat del Premi Vila d’enguany estava format per Àlex Susanna (president), Carles Duarte, Jordi Julià, Jordi Llavina, Marcel Riera, Cèlia Sánchez-Mústich i Josefina Canals (secretària).

Premis locals adults
En categoria local d’adults, el premi per al millor poemari ha estat per l’obra Poemas para Laia, d’Olegario Rodríguez (900 euros). Teresa Amat s’ha endut el premi a la millor obra de prosa amb el recull de relats Tot ve que s’acaba (900 euros), que serà editat. El premi per al millor conte ha quedat desert.

Jordi Benavente ha guanyat el premi al millor article de divulgació amb L’última visita de Josep Pla a Martorell (300 euros). El premi al millor poema ha estat per Paula García amb L’ànima del vell poeta. El premi al millor treball audiovisual, per a Rafael Ruiz, amb Anna Frank. I el millor blog per a adults ha estat Cupressus sempervirens, de Ricard Garcia.

El jurat de la categoria local d’adults estava format per Àlex Susanna (president), Ferran Balanza, Alba Bohigas, Andrés Martínez, Mercè Parera, Iván Sánchez i Josefina Canals (secretària). Pel que fa al jurat de la categoria dels menors de 18 anys, eren Àlex Susanna (president), Josefina Canals, Mònica Fulquet, Andreu González i Jordi Morera.

Premis locals menors de 18 anys
En la categoria local de fins a 14 anys, Alberto Lozano, ha guanyat el premi al millor conte amb A l’horitzó, un cavallet de joguina (200 euros). El millor poema ha estat No et rendeixis, de Luna Abad (200 euros). El jurat ha proposat l’accèssit per la poema Agafa’m la mà, d’Adrián Roque (100 euros).

En la categoria local de 15 a 18 anys, el premi al millor conte ha estat per a Anònims, de Mar Sifre (250 euros). El jurat ha deixat desertes les categories de millor poema i millor treball audiovisual.

La gala d’entrega dels premis tindrà lloc a El Progrés, el proper divendres 24 d’abril, a les 21h. Conduirà l’acte el periodista Toni Puntí i comptarà amb l’actuació de la cantant Névoa.