Dissabte 13 de març arriba al teatre El Progrés (20.00h) La volta al món en 80 ties, un monòleg que reivindica el llegat de dones intrèpides i innovadores, sovint silenciades. Un espectacle per al que cal retirar els tiquets a entrades.martorell.cat. El dia abans tindrà lloc el laboratori ‘Ties invisibles, dones que alcen la veu’, en directe a martorelldigital.cat a les 19.00h. Aquests actes s’inclouen dins del programa del Dia de la Dona de l’Ajuntament de Martorell.
Estrenada al Bravium Teatre de Reus, ha fet temporada a la Sala Atrium de Barcelona i ha passat pel Festival Cruïlla XXS, amb èxit de públic i de crítica. Ara inicia la seva gira per Catalunya. L’espectacle ha estat creat per Joan Codina (director) i Georgina Llauradó (protagonista), acompanyada al piano per Cristina Martínez, directora musical.
Llauradó el defineix com “un viatge amb text, música en viu, dansa i vídeo a través de la història de molts països, èpoques i contextos a partir de les vivències de tot tipus de dones, que han estat pioneres i oblidades”. Figures d’investigadores (Lise Meitner o Hedy Lamarr), personalitats històriques (Hatsepsut o Flora Tristán) i artistes (Clara Schumann o Isadora Duncan), amb versions musicals a partir de Beyoncé, Madonna o Paquita la del Barrio.
Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'
El monòleg repassa la trajectòria i l’aportació essencial de 80 dones intrèpides, innovadores i irrepetibles però moltes vegades desconegudes i sovint silenciades al llarg de la història. Amb un text de creació pròpia i l’adaptació de temes musicals de diferents èpoques i estils, Georgina Llauradó i Joan Codina porten a escena aquesta personal, divulgativa, emocionant i divertida obra de teatre, a cavall entre el musical de petit format i el cabaret.
Llauradó explica que el procés de documentació, d’investigació i de selecció de les 80 dones va durar dos anys i que “va ser molt difícil, perquè quan estiràvem del fil d’una, n’apareixien deu més que eren igual d’interessants”. Al final, van haver de fer una tria entre prop de 400, i avança que “tenim material per a fer un segon espectacle!”.
Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'
Alguns exemples són la viatgera pionera Egèria (segle IV dC) o la premi Nobel Rigoberta Menchú; passant per Hatsepsut, la primera dona-faraó d’Egipte, o Hedy Lamarr, actriu de Hollywood i inventora, precursora de la tecnologia WIFI i Bluetooth; per aquesta peça teatral hi passen 80 dones que han fet història: artistes, esportistes, científiques, polítiques,… I tot, acompanyat amb versions musicals de Cindy Lauper, Madonna o Beyoncé, peces de Clara Schumann o fins i tot de Paquita la del Barrio.
La volta al món en 80 ties és una obra coescrita per Joan Codina, que n’assumeix també la direcció, i per Georgina Llauradó, qui alhora la protagonitza. En escena,. La proposta va guanyar el IV Premi Born de Residència Creativa d’Arts Escèniques que atorga el Cercle Artístic de Ciutadella (Menorca) i es va estrenar el 31 de gener de 2020 al Bravium Teatre de Reus. Llauradó recorda que, ara fa just un any -l’11 de març-, l’espectacle es va reestrenar a la Sala Atrium, just abans del confinament.
Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'
Abans d’aterrar dissabte a El Progrés, divendres a les 19.00h, Georgina Llauradó i Joan Codina, participaran al Laboratori Ties invisibles, dones que alcen la veu, on explicaran el procés de selecció i d’investigació d’aquestes 80 dones, entre les prop de 400 candidates de les quals partien inicialment (Retransmissió en directe a través de martorelldigital.cat).
Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'
Les entrades per a la representació de dissabte es poden aconseguir al web entrades.martorell.cat.