‘La volta al món en 80 ties’, un recorregut a través de dones que han fet història

270

Dissabte 13 de març arriba al teatre El Progrés (20.00h) La volta al món en 80 ties, un monòleg que reivindica el llegat de dones intrèpides i innovadores, sovint silenciades. Un espectacle per al que cal retirar els tiquets a entrades.martorell.cat. El dia abans tindrà lloc el laboratori ‘Ties invisibles, dones que alcen la veu’, en directe a martorelldigital.cat a les 19.00h. Aquests actes s’inclouen dins del programa del Dia de la Dona de l’Ajuntament de Martorell.

Estrenada al Bravium Teatre de Reus, ha fet temporada a la Sala Atrium de Barcelona i ha passat pel Festival Cruïlla XXS, amb èxit de públic i de crítica. Ara inicia la seva gira per Catalunya. L’espectacle ha estat creat per Joan Codina (director) i Georgina Llauradó (protagonista), acompanyada al piano per Cristina Martínez, directora musical.

Llauradó el defineix com “un viatge amb text, música en viu, dansa i vídeo a través de la història de molts països, èpoques i contextos a partir de les vivències de tot tipus de dones, que han estat pioneres i oblidades”. Figures d’investigadores (Lise Meitner o Hedy Lamarr), personalitats històriques (Hatsepsut o Flora Tristán) i artistes (Clara Schumann o Isadora Duncan), amb versions musicals a partir de Beyoncé, Madonna o Paquita la del Barrio.

Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'

El monòleg repassa la trajectòria i l’aportació essencial de 80 dones intrèpides, innovadores i irrepetibles però moltes vegades desconegudes i sovint silenciades al llarg de la història. Amb un text de creació pròpia i l’adaptació de temes musicals de diferents èpoques i estils, Georgina Llauradó i Joan Codina porten a escena aquesta personal, divulgativa, emocionant i divertida obra de teatre, a cavall entre el musical de petit format i el cabaret.

Llauradó explica que el procés de documentació, d’investigació i de selecció de les 80 dones va durar dos anys i que “va ser molt difícil, perquè quan estiràvem del fil d’una, n’apareixien deu més que eren igual d’interessants”. Al final, van haver de fer una tria entre prop de 400, i avança que “tenim material per a fer un segon espectacle!”.

Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'

Alguns exemples són la viatgera pionera Egèria (segle IV dC) o la premi Nobel Rigoberta Menchú; passant per Hatsepsut, la primera dona-faraó d’Egipte, o Hedy Lamarr, actriu de Hollywood i inventora, precursora de la tecnologia WIFI i Bluetooth; per aquesta peça teatral hi passen 80 dones que han fet història: artistes, esportistes, científiques, polítiques,… I tot, acompanyat amb versions musicals de Cindy Lauper, Madonna o Beyoncé, peces de Clara Schumann o fins i tot de Paquita la del Barrio.

La volta al món en 80 ties és una obra coescrita per Joan Codina, que n’assumeix també la direcció, i per Georgina Llauradó, qui alhora la protagonitza. En escena,. La proposta va guanyar el IV Premi Born de Residència Creativa d’Arts Escèniques que atorga el Cercle Artístic de Ciutadella (Menorca) i es va estrenar el 31 de gener de 2020 al Bravium Teatre de Reus. Llauradó recorda que, ara fa just un any -l’11 de març-, l’espectacle es va reestrenar a la Sala Atrium, just abans del confinament.

Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'

Abans d’aterrar dissabte a El Progrés, divendres a les 19.00h, Georgina Llauradó i Joan Codina, participaran al Laboratori Ties invisibles, dones que alcen la veu, on explicaran el procés de selecció i d’investigació d’aquestes 80 dones, entre les prop de 400 candidates de les quals partien inicialment (Retransmissió en directe a través de martorelldigital.cat).

Georgina Llauradó, actriu a 'La volta al món en 80 ties'

Les entrades per a la representació de dissabte es poden aconseguir al web entrades.martorell.cat.