Laura Borràs celebra “la força de la primavera” en un pregó de Fira replet de referències poètiques

2278
Pregó Fira de Primavera
Pregó Fira de Primavera

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha estat l’encarregada de fer el pregó de la Fira de Primavera, aquest vespre a la Sala dels Miralls d’El Progrés. Acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, Borràs ha pronunciat un discurs amanit amb versos “per celebrar la força de la primavera, tema literari que inaugura l’arribada de l’amor”.

“M’estreno en un gènere literari molt particular, el del pregó, sobre el qual m’he documentat abastament”, ha començat. “És un tret de sortida, un punt d’obertura d’un acte destacat, en aquest cas la Fira de Primavera. És una festa molt antiga perquè data del segle XV, quan l’esposa d’Alfons El Magnànim va concedir a Martorell el privilegi de celebrar aquesta fira coincidint amb Sant Marc”. “M’agrada perquè aquesta festa, que en origen devia ser ramadera i agrícola, s’ha anat transformat. I és bonic que avui ho feu com a preludi del Premi Vila de Martorell, que en els últims anys s’està consolidant dins el patrimoni literari català”.

Pregó Fira de Primavera
Pregó Fira de Primavera

“El fet que sigui una festa de celebració de la Primavera és també una forma de celebració de la terra, del pas del temps, que fa que doni fruits amb els quals tots ens nodrim. Com la literatura, que està feta de lletres que ordenem i combinem per explicar el món i a nosaltres mateixos”.

“El pregoner aprofita per posar de manifest la seva relació amb la ciutat. En el meu cas, el meu vincle amb Martorell és molt jove i literari; quan el vostre regidor, en Sergi Corral, em va venir a veure amb aquest interès de voler fer coses amb la Institució de les Lletres Catalanes i portar la literatura a Martorell. Així, hem fet xerrades sobre el vi i la literatura a la Biblioteca, amb l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell, i ara al pregó de la Fira de Primavera”.

Al final dels pregons, ha explicat Borràs, “aquests es converteixen en al·legat, un memoràndum, un esdeveniment culinari si el fa el Ferran Adrià o una narració radiofònica si qui el fa és el Joaquim Maria Puyal. No és el meu estil”. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha preferit cloure el seu amb la lectura de versos d’Olga Xirinacs, Joan-Salvat Papasseit, Marc Granell, Joan Vinyoli, Guillem d’Efak, Àngel Guimerà, Jordi de Sant Jordi, Manel Forcano, Josep Viera, Felicia Fuster, Jacint Verdaguer, Josefa Contijoch i Villangómez, que evoquen potents imatges sobre l’estació de l’amor: la primavera. “Que les lletres i la primavera ens acompanyin a tots”, ha acomiadat.

Pregó Fira de Primavera