Les dones rellevants de Barcelona protagonitzen el nou ‘Tastet d’Història’

819
Tastet d'Història, amb David Revelles

La Biblioteca posa en marxa el ‘Tastet d’Història’, hereu de la proposta ‘Petites històries de la història’. És un cicle mensual composat per una xerrada i una ruta temàtica, que aprofundeix en el passat i les curiositats de la ciutat de Barcelona, a càrrec del periodista David Revelles. Al setembre i a l’octubre, les sessions es denominaran ‘BarceDona’, ja que visibilitzaran dones determinants en la història de la ciutat.

El mecanisme del ‘Tastet d’Història’ continuarà sent el mateix com fins ara: cada mes, es farà una xerrada a la Biblioteca i una posterior ruta guiada a alguns indrets de Barcelona. Així, la primera xerrada programada és la del proper 23 de setembre (12.00h) i ja es pot reservar plaça a Entrades.martorell.cat. El 7 d’octubre se celebrarà la ruta urbana, a partir de les 11.00h.

Les dues primeres sessions, i dues més que es faran a l’octubre, reben el nom de ‘BarceDona’ perquè “faran una aproximació a Barcelona en clau femenina i de ciutat empoderada, donant protagonisme a les dones”, explica Revelles. Denuncia que “la historiografia les ha ignorat moltes, tot i tenir un paper important en l’evolució històrica de la ciutat”, i apunta que “sobretot, parlarem de dones de finals del segle XIX i principis del XX, que han destacat en la ciència, medicina, art, literatura, cultura o el moviment sindicalista i obrer”.

David Revelles, conductor del 'Tastet d'Història'

I és que més enllà de noms reconeixibles com els de Raquel Meyer, la Bella Dorita o La Moños, “n’hi ha moltes que han quedat silenciades en la història recent de la capital. Per exemple, des del món sindicalista, obrer i social: Amàlia Alegre, Dolors Ferrer o Micaela Chalmeta”, apunta Revelles.

David Revelles, conductor del 'Tastet d'Història'

A les xerrades i a les visites guiades del mini-cicle BarceDona també hi sortiran noms destacats “com el de les metgesses Dolors Aleu i Martina Castells, el de la pintora Lluïsa Vidal, la periodista Carme Karr o les maçones Ángeles López de Ayala o Concepción Arenal”, entre d’altres.

David Revelles, conductor del 'Tastet d'Història'

La Barcelona dels indians i l’església del Pi, propers temes

Després de les sessions del ‘BarceDona’, el ‘Tastet d’Història’ continuarà amb noves temàtiques. Novembre es dedicarà a ‘La Barcelona dels indians’: “Parlarem dels ‘americanos’, homes i dones que van marxar a les colònies, que van fer fortuna i que van tornar a casa fent demostració de la seva riquesa, tant pel que fa a les seves cases com als negocis que van establir”.

I al desembre, el tema que protagonitzarà tant la xerrada a la Biblioteca com la posterior visita guiada serà ‘Una aproximació a l’església del Pi’. “És una gran desconeguda a la ciutat, però té tresors increïbles. A més, qui vulgui i s’atreveixi, podrà pujar al campanar, que té les millors panoràmiques de la ciutat”, comenta el conductor de l’activitat.

David Revelles, conductor del 'Tastet d'Història'

Per apuntar-se a a la primera sessió del ‘BarceDona’ cal reservar a Entrades.martorell.cat. Tanmateix, per a més informació sobre les properes cites, cal adreçar-se a la Biblioteca Martorell de manera presencial, trucar al 93 775 60 60 o enviar un correu electrònic a b.martorell@diba.cat.