Les Jornades Socioeducatives posen sobre la taula eines per millorar la inclusió

619
Jornades socioeducatives

Aquesta tarda s’han inaugurat les 3es Jornades Socioeducatives per la Inclusió al Baix Llobregat, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Es tracta d’un seminari d’activitats que engloba taules de debat, xerrades i tallers, que ha començat avui i que continuarà els dies 26 d’octubre i 2 de novembre. L’obertura ha anat a càrrec de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; Just Fosalva, conseller d’Educació del Baix Llobregat; Laia Asso Ministral, directora general d’Educació Inclusiva; Jaume Francesch, president de l’Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació, i Àngel Mas, president de l’Associació de Persones amb Capacitats Diverses.

Les jornades, que enguany acull Martorell, tenen com a objectius principals sensibilitzar la comunitat educativa i la societat en general sobre la importància de la inclusió i la diversitat; presentar eines i recursos per a la inclusió educativa d’infants i joves amb necessitat especials de suport; donar a conèixer les propostes i serveis per a la inclusió existents a Martorell i el seu entorn, i fomentar la col·laboració entre les diferents entitats i agents implicats en l’educació i en la inclusió, al Baix Llobregat.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat que pel municipi, “la inclusió és la igualtat d’oportunitats, i el principi d’igualtat vol dir que no cal partir de situacions iguals, però sí hem d’arribar al mateix punt d’arribada. Des de l’Ajuntament, treballem perquè això sigui possible, des de l’any 1969 amb la creació de la primera escola pública inclusiva i també de cara al futur, perquè la inclusió no sigui un somni sinó, una realitat”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per la seva banda, Just Fosalva, conseller d’Educació del Baix Llobregat, ha encetat els parlaments per posar sobre la taula la importància de les Jornades, que “no només són per aprendre, escoltar, i compartir experiències entre professionals, famílies i persones vinculades en el món de la diversitat inclusiva, sinó també per fer passos cap a una societat més justa “.

Just Fosalva, conseller d'Educació del Baix Llobregat

A continuació, ha pres la paraula Jaume Francesch, president de l’Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació, que ha centrat el seu discurs a presentar la ciutat de Martorell com a capdavantera en els serveis i suports a les persones amb diversitat funcional. “L’any 69 es va crear la primera escola d’educació especial de Catalunya i la segona d’Espanya aquí a Martorell. Temps més endavant, el Patronat va crear un taller professional i el Centre de Rehabilitació i Salut Mental, que després es va transformar en diferents serveis: per un cantó, els serveis lligats a la salut per a nens i adolescents, i, per l’altre, un sistema més lligat a l’educació psicopedagògica”.

A més, Francesch, ha recalcat la necessitat d’invertir-hi en educació per a dur a terme una escola inclusiva, i ha posat sobre la taula algunes alternatives com són la reducció del nombre d’alumnes per aula, la millora dels serveis tècnics, un canvi en la direcció dels centres cap a un model més participatiu, i la reorganització del temps escolar.

Jaume Francesch, president de l'Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació

Angel Mas, president de l’Associació de Persones amb Capacitats Diverses (CECSCAT), ha reivindicat la necessitat de passar a l’acció, “parlem molt d’inclusió, però on el deixem el fer? Potser no cal dir tant i cal fer més. Tant de bo hi hagi un dia que no es necessiti una Direcció General de l’Educació Inclusiva, això voldrà dir que es tenen en compte totes les capacitats i discapacitats, i llavors, hi haurà una escola més natural i més normalitzada”.

Angel Mas, president de l'associació de persones amb capacitats diverses (CECSCAT)

Per últim, Laia Asso Ministral, directora general d’Educació Inclusiva, ha conclòs la inauguració explicant els avenços que s’han dut a terme en els darrers anys, i les mesures que estan a l’agenda per un futur pròxim. “Aquest any volem donar un impuls al desplegament de mesures i suports universals, i proporcionar als claustres eines útils per poder continuar-los desplegant. Hem tingut un increment pressupostari que destinarem a enfortir els serveis educatius, i això ens ajudarà a millorar l’acompanyament a l’alumnat i a les famílies”.

Laia Asso Ministral, directora general d'Educació Inclusiva

Després de la inauguració, s’ha donat el tret d’inici a les jornades, amb la taula rodona Una escola de tots, per a tots amb Miquel Àngel Essombra, professor i director de la càtedra de Pedagogia Comunitària. A continuació, s’ha realitzat la taula de diàleg L’esport inclusiu, després, la conferència Itineraris formatius específics, itineraris de vida, i, per últim, el concert musical a càrrec de Martí Batalla, músic i compositor invident.

Les Jornades continuaran els dies 26 d’octubre, i 2 de novembre, i estaran obertes a tots els públics. Així, tant avui com el 2 de novembre hi han anat destinades als temes d’inclusió educativa, i el dia 26, les xerrades s’encararan a parlar dels serveis tècnics de què disposa Martorell, com a ciutat pionera en la inclusió social.