La novel·la Los siete maridos de Evelyn Hugo, seguida de Reis del món i El libro negro de las horas van ser les tres més deixades en préstec a la Biblioteca Francesc Pujols l’any 2023. L’equipament ha publicat el rànquing, on sobresurten també El monstre de colors -en contes infantils- i l’Àvia gàngster en literatura infantil. En no ficció, els llibres formatius han tingut un gran èxit. El Curs de català per a no catalanoparlants n’ha estat el més demanat.
Los siete maridos de Evelyn Hugo, de la jove autora estatunidenca Taylor Jenkins Reid, ha estat l’obra més sol·licitada amb 48 préstecs. Una història que vincula la veterana i retirada actriu de Hollywood Evelyn Hugo i la periodista Monique Grant, qui li fa la biografia i s’insereix en la vida glamourosa de l’artista, descobrint que les dues vides s’arriben a entrecreuar de manera traumàtica.
L’ha seguida Reis del món, del mallorquí Sebastià Alzamora -31 préstecs-. També té com a temàtica les històries personals de dos personatges reals i antagònics d’un mateix poble de Ses Illes que es troben pel món: el traductor i divulgador del pensament hindú Joan Mascaró i el contrabandista i financer Joan March, enmig d’un segle XX convuls.
En tercer lloc, amb 26 préstecs, “s’ha situat El libro negro de las horas, d’Eva García Sáenz de Urtubi, seguida de Loba negra de Juan Gómez-Jurado i Historias de mujeres casadas, de Cristina Campos”, detalla la bibliotecària Verónica Maldonado.
Verónica Maldonado, bibliotecària
Pel que fa a les obres de no-ficció, les més sol·licitades han estat “d’aspectes d’aprenentatge, com ara català o informàtica”. El llibre Curs de català per a no catalanoparlants, de Nuri Roig Martínez, l’ha liderat amb 32 usuaris que se l’han endut a casa. L’ha seguit Encuentra tu persona vitamina/Troba la teva persona vitamina de Marian Rojas Estapé (22), i l’Acreditació de competències en TIC. Nivell 2 – mitjà (19 préstecs).
Maldonado destaca una obra empatada al tercer lloc, “El Infinito en un junco: la invención de los libros en el mundo, d’Irene Vallejo Moreu, que triomfa a tot el món i que tenim tant en català com en castellà”.
Verónica Maldonado, bibliotecària
Quant als préstecs d’obres infantils, dels contes han tingut molt d’èxit El monstre de colors (Anna Llenas) amb 27 préstecs, i Pirates rodamons (Pot Petit) i Què necessito quan tinc por? (Tania García) amb 16.
Referit a llibres per a nens i nenes de 7 a 10 anys, Isadora Moon i la fada de les dents (Harriet Muncaster) i Pastissos perillosos (Pedro Mañas Romero) amb 19 préstecs han estat els primers. Per sota, amb 17, s’ha situat Mortina: una història per morir-se de riure, de Barbara Cantini.
Els infants d’11 a 14 han preferit L’Àvia gàngster (David Walliams) amb 28 sol·licituds, No llegiré aquest llibre (Jaume Copons) amb 21 i Un Pringat total (Jeff Kinney) amb 16.
Entre els llibres infantils de no ficció (coneixements), l’obra 100 gegants : petita guia dels gegants de Catalunya (Heribert Masana i Soler) ha circulat per 32 llars, seguida de Cómo dibujar kawaii: el libro de 365 bocetos (de José António Pérez) amb 14 i Inglés para niños: frase a frase (Marta Haabis) amb 13.
Verónica Maldonado, bibliotecària
Finalment, la revista més demanada ha estat Sàpiens (10) quasi empatada amb Qué leer (9), Cocina fácil (7) i Cuerpomente (7). El DVD més demanat ha estat Dragon Ball. Box 1. Saga de Goku y Bulma, amb quasi una vintena de préstecs.
Escasses coincidències amb les dades de les biblioteques de la demarcació
Com sol ser habitual els darrers anys, els préstecs de la Biblioteca martorellenca no han coincidit amb els resultats al conjunt de les biblioteques de la demarcació, que han coronat a Esperando el diluvio (Dolores Redondo) en el primer lloc de novel·les. De fet, de les 12 més sol·licitades, només coincideix El libro negro de las horas (Eva García Sáez de Urturi), i la tendència s’ha dirigit més cap a les de misteri i policíaques, o bé llibres premiats en certamens de grans editorials.
Quant als llibres de no ficció, els més prestats a la provincia van ser els que serveixen per preparar el títol de l’ACTIC, que donava punts de cara al procés d’estabilització de la plaça laboral de moltes persones.