L’Esbart proposarà dijous recuperar La Quadrilla en una reunió oberta a tothom

1841
Ball de La Quadrilla

Amb l’eslògan ‘Recuperem La Quadrilla’, l’Esbart Dansaire de Martorell vol tornar a donar vida a aquest ball propi de la població que es va coreografiar en públic per darrer cop l’any 2004. Per això, vol animar particulars i entitats a formar un grup de persones que porti a escena aquest ball cortesà un cop l’any. Dijous 22 de febrer (19.00h), l’entitat ha convocat tothom a qui li interessi la proposta a una reunió a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural.

La Quadrilla, un ball de Martorell amb arrels al segle XVIII, podria recuperar-se amb la seva coreografia original. L’Esbart no vol que quedi en l’oblit, ara que hi ha generacions vives que l’han ballat, i ha engegat campanya. S’adreça a particulars i entitats, i pretén crear un grup que tingui ganes d’escenificar la dansa. El primer pas podria ser la reunió de dijous.

“A Martorell tenim la sort de comptar amb un ball propi que no s’ha perdut i que podem recuperar gràcies als documents audiovisuals i al testimoni de persones que l’han ballat. Seria important que no es perdés, són les nostres arrels”, explica la cap de colla de l’entitat, Mercè Morera. Per això, des de l’Esbart, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, volen empentar en la creació “d’un grup per fer assajos i ballar-lo en públic un cop l’any en alguna de les tres grans cites festives de la població”. Morera especifica que “els únics requisits són tenir ganes de passar-s’ho bé i una mica de ritme”.

Mercè Morera, cap de colla de l'Esbart Dansaire de Martorell

Ball amb més de dos segles d’història

La Quadrilla és un ball cortesà originari de França que va arribar a Catalunya a mitjans del segle XVIII i que es va adaptar a les costums catalanes. Es creu que el van portar soldats que van participar en la guerra del Rosselló, i el ballaven parelles acabades de casar, vestides amb la roba de la cerimònia, el primer dimarts de Carnaval. Recorrien carrers i places al galop i escenificaven el ball amb ‘el mirallet’ a la plaça de la vila. Es tracta d’un ball amb diferents parts, que té com a element propi i exclusiu el festeig dels balladors amb ‘els mirallets’ i que també consta d’altres parts, com ara la contradansa, el galop, el ball pla o els cargols.

Mercè Morera, cap de colla de l'Esbart Dansaire de Martorell

A Martorell, el ball s’havia perdut fins que “als anys 50 del segle passat, l’Esbart Català de Dansaires el va recuperar amb la coreografia original i es va tornar a representar un 6 de gener de 1956 a El Progrés”. Des d’aleshores i fins el 2004, havia gaudit de continuïtat cada any tancant l’actuació de les figures festives a la Fira de Primavera. L’Esbart vol ara ser el pal de paller. osaltres només llancem la idea, i que tothom qui vulgui la faci seva”.

Alhora, Morera aclareix que “no hem de confondre el ball tradicional de La Quadrilla amb l’obertura de ball que es fa a El Progrés el diumenge de Carnestoltes amb la mateixa música. Són dues coses diferents que, en tot cas, es complementarien i podrien conviure”.

Mercè Morera, cap de colla de l'Esbart Dansaire de Martorell