L’exposició ‘Josep Palet, tenor o res (1877-1946)’ obre portes divendres a La Caserna

1944

L’Ajuntament de Martorell commemora durant l’any 2017, el 140è aniversari del naixement de Josep Palet amb un extens programa d’activitats. ‘Josep Palet, tenor o res (1877-1946)’ és l’exposició que s’inaugura aquest divendres, a les 19.00h, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. A través d’una acurada i exhaustiva recopilació de documents, objectes personals, fotografies i cartes, es pretén aproximar i difondre la figura del tenor martorellenc, amb la finalitat de reivindicar-la, exalçar-la i rescatar-la de l’oblit. La mostra està comissariada per Aleix Palau i Gemma Jiménez.

Josep Palet va néixer a Martorell el 7 de juny de 1877 en el si d’una família de confiters. Amb la mort del pare, Palet va veure’s obligat a treballar com aprenent en una pastisseria de Barcelona. La historiadora i comissària de l’exposició, Gemma Jiménez, explica que “el títol de la mostra respon a aquests inicis, quan treballant de confiter s’adona de les seves aptituds vocals amb tot el seu potencial i comença a estudiar cant”. El mestre Paredes li oferia la possibilitat de créixer com a baríton, però ell va dir que seria tenor o res. “D’alguna manera hem volgut recollir el caràcter tenaç del tenor”.

Gemma Jiménez, comissària de l'exposició

Posteriorment, el mestre Joan Goula i Soley va quedar tan impressionat amb Palet que, en qüestió de nou mesos, el va fer debutar al Gran Teatre del Liceu amb el paper de Fernando, de l’òpera La Favorita, de Gaetano Donizetti. Goula havia escripturat Palet per cantar al Teatro Real de Madrid i al São Carlos de Lisboa en una gira que recorreria d’altres ciutats espanyoles. D’aquesta manera, dues setmanes després de la seva estrena al Liceu, Palet va debutar al Teatro Real, amb l’òpera Lohengrin, de Richard Wagner. Títol amb el que, setmanes després, s’estrenaria a Portugal. Després de la brillant acollida peninsular, Palet va aparèixer als escenaris italians.

L’èxit de Palet no es pot entendre sense la seva presència constant en el continent americà, on va ser una de les veus més cotitzades. Des del seu primer viatge al Brasil l’any 1904, teatres com el Colón de Buenos Aires, el Municipal de Santiago de Xile o el Gran Teatro de La Habana es rendien al peus de Palet, així com les òperes de Boston i San Francisco.

Impulsor del teatre líric català

Un dels projectes de vida del tenor Palet va ser l’impuls d’un teatre líric català, amb la finalitat que totes les òperes es realitzessin en la nostra llengua. l’esclat de la Guerra Civil va acabar de truncar qualsevol possibilitat. Sense saber-ho, Palet sortia de Barcelona rumb a Itàlia dies abans de l’esclat del conflicte. Mai hi tornaria. L’horror de la guerra a Espanya i la duresa de la Segona Guerra Mundial a Milà, on els bombardejos van destruir part de la casa del tenor, van marcar els darrers anys de la vida del cantant, qui va morir l’1 de febrer del 1946 mentre viatjava en tramvia, sense acomplir el seu desig d’exhalar l’últim alè a Martorell.

Lligat estretament a Martorell

Malgrat la distància, el tenor va mantenir sempre un vincle molt estret amb Martorell, on tornava sempre que tenia ocasió i on hi vivia la seva mare i els amics de la infància. L’amor de Palet per la seva vila natal queda recollit en la seva correspondència. Palet va actuar a Martorell en tres ocasions. La primera va ser l’any 1915 en motiu del Teatre Natura, un festival benèfic que es va fer a l’aire lliure i on es van interpretar les òperes Aida i Marina. Tornaria a Martorell els anys 1930 i 1932, novament amb Marina i com a Edgardo de l’òpera Lucia di Lammermoor de Donizetti. Gemma Jiménez comenta que, quan s’ha tingut constància del muntatge de l’exposició commemorativa, molts familiars de persones que havien tingut contacte amb el tenor han decidit aportar material i ajudar a completar-la.

Gemma Jiménez, comissària de l'exposició

Paral·lelament a l’exposició, s’ha organitzat un cicle de conferències, la primera de les quals serà el 13 de juliol, a les 19.00h, a La Caserna. Intervindran el comissari de l’Any Palet, Aleix Palau, i l’historiador local Ferran Balanza. El 17 de setembre, a les 12.00h, es farà la xerrada ‘Descobrim el tenor Palet a través de les seves gravacions discogràfiques’, a càrrec dels crítics musicals Roger Alier, Jordi Maddaleno i Aleix Palau.

Gemma Jiménez, comissària de l'exposició
Exposició Tenor Palet
Exposició Tenor Palet