L’Hospital Sagrat Cor centra el dolor crònic en el XVI monogràfic en salut mental

531

La complexitat del dolor crònic ha estat el fil conductor del XVI monogràfic en salut mental que, aquest matí, ha celebrat al Centre Cultural de Martorell. Entre les conclusions destaca que tres de cada deu persones que pateixen dolor crònic pateix depressió. En la jornada hi han participat una cinquantena de professionals.

El dolor crònic és aquell que s’estén més de tres mesos des de la seva aparició o que dura més enllà del període de curació d’una lesió dels teixits. Actualment és la causa més imoprtant de baixa laboral de llarga durada a l’estat espanyol. El director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, José Antonio Larraz assegura que “la percepció del dolor des del punt de vista de l’abordatge ha canviat de símptoma a malaltia i aquesta és la feina dels professionals”.

Segons un estudi, una de cada cinc persones tenen dolor crònic de moderat a greu, i una de cada tres no pot mantenir una bona qualitat de vida a causa del dolor. Els símptomes més habituals són la depressió i l’ansietat.

Psicoteràpia, una eina bàsica
El coordinador del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Martorell, Fernando Boatas, diu que “el treball és psicològic perquè els fàrmacs no tenen massa sentit. Es tracta de reeducar l’estat cognitiu de la persona perquè pugui entendre que el dolor forma part de la vida. A vegades el dolor ens col·lapsa però s’ha de conviure amb el dolor”.

El CSMA Martorell compta amb una àmplia experiencia en la gestió de grups psicoterapèutics de persones amb dolor crònic. Hi assisteixen persones amb fibromialgia i fatiga crònica, lumbàlgies greus o artritis reumatoides. Boatas diu que “el treball en grup ajuda a uns i altres i tot i la patologia pot ser molt diversa comparteixen estats molts similiars”.

Els grups els formen entre deu i dotze persones, es troben quinzenalment i reben diferents tractaments de psicoteràpia, amb l’objectiu d’aprendre a controlar el dolor i millorar el seu benestar.

L’atenció psicològica al dolor crònic ha d’anar de la mà d’un tractament a nivell biològic i social. En l’acte d’inauguració del XVI Monogràfic en salut mental de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell hi ha assistit la regidora d’Esports de l’Ajuntament, Belén Leiva.