Historia de los Samuráis és el títol del llibre elaborat per l’historiador, investigador i docent de la Universitat Pompeu Fabra Jonathan López-Vera, que aquest dimarts ha presentat a la Biblioteca Martorell. L’obra fa un repàs històric a la trajectòria d’aquests guerrers japonesos que van dominar el país durant més de set segles i qüestiona la seva fama de lleials. El president de l’Associació Nihon Tai-Jitsu de Martorell, Joan Coma, ha presentat l’autor, acompanyat del regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Sergi Corral.
Més de mil anys d’existència i prop de set segles formant part de l’elit social i política al Japó van ser la petja que van deixar els samurais, i de la que se’n fa un repàs en aquest volum, editat per Satori. López-Vera deixa molt clar que “és un llibre d’història, estructurat en onze capítols que fan un recorregut més o menys cronològic, i un epíleg sobre el mite samurai. He intentat explicar-ho amb un llenguatge molt planer, entenedor per a tots els públics i per a gent que no conegui res de la cultura japonesa”.
Jonathan López-Vera, autor de Historia de los Samurais
L’autor ha volgut exposar que, fonamentalment, els samurais van ser “guerrers pragmàtics, amb certes similituds amb els móns feudals europeus. Quan lluitaven, el seu codi era el de sobreviure, i si havien de trair i massacrar un poble sencer, ho feien. I en èpoques de pau, com va passar en els darrers dos segles i mig de la seva existència, van permetre’s el luxe de reflexionar sobre el seu passat i d’atorgar-se uns codis d’honor i uns valors –el Bushido– que han prevalgut fins avui, perquè va ser la part més recent de la seva història”.
Jonathan López-Vera, autor de Historia de los Samurais
López-Vera explica que el món samurai va desaparèixer “a mitjans del segle XIX, quan les potències del món occidental van picar a la porta de les illes. Els japonesos, a diferència dels xinesos, van optar per pujar al carro i impulsar modernitzacions socials, industrials i econòmiques, acabant amb una societat de classes estancades, amb uns samurais que formaven una elit hereditària, guerrera i que tenia el privilegi de cobrar uns estipendis públics”.
Jonathan López-Vera, autor de Historia de los Samurais
El president de l’Associació Nihon Tai-Jitsu de Martorell, Joan Coma, va presentar l’autor i va destacar que “és un llibre molt directe, que no parla d’històries de samurais, sinó de la història dels samurais. El recomano a tothom qui l’interessi la història i el món japonès”. L’entitat va exhibir a la sala polivalent de la Biblioteca un seguit d’estris relacionats amb el món samurai, com ara ganivets i catanes.