Mans Mercedàries i Ocularis reben medicaments anticovid per enviar a l’Àfrica

660

Mans Mercedàries i Ocularis, dues ONG amb seu a Martorell, han rebut de mans de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) una donació de fàrmacs no usats per a la COVID-19. Aquest excedent de medicaments, procedent de sis hospitals catalans, es destina a organitzacions que treballen al continent africà, i tindran com a destí Moçambic.

La medicació donada consisteix en caixes d’hidroxicloroquina -un fàrmac efectiu per al tractament de la malària- i el lopinavir/ritonavi, per al tractament del VIH-. Prové de l’Hospital Sant Joan de Déu; la Clínica del Pilar; la Clínica Dexeus; l’Hospital Universitari Sagrat Cor; el centre mèdic Teknon; l’Hospital Quirónsalud Barcelona i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat.

La responsable de l’ONG Mans Mercedàries, Montse Torras, explica que “són dos medicaments que les nostres germanes mercedàries usen a països on despleguem projectes solidaris, com ara Angola, Kenya i Moçambic”. La cooperant reconeix que aquesta partida “ens anirà molt bé, ja que aquest any estem fent dos camps de treball, a Kenya i a Moçambic”.

Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

Armand Valera, director d’Ocularis, valora que és “magnífic que els hospitals d’aquí puguin compartir medicaments amb hospitals del sud”, i detalla que “el material sanitari anirà a Moçambic, on treballem des de 2010 fent formació de formadors en oftalmologia i òptica”. Posa en context que Moçambic “és un dels països més pobres de l’Àfrica, amb un accés sanitari de només el 18% de la seva població i una esperança de vida de 52 anys, quan aquí és de 82 anys”.

Armand Valera, director de l'ONG Ocularis

Ocularis té una gran vinculació amb Martorell des dels seus inicis, l’any 2010, a través d’alguns dels seus fundadors, el Dr. Joan Prat i Josep Rojals. “No som una ONG típica que va a fer operacions a l’Àfrica, sinó que fem formació de formadors, una cooperació transformadora. La idea és empoderar les entitats del sud per a que no depenguin de la nostra ajuda en un futur”, defineix Valera.

Armand Valera, director de l'ONG Ocularis

Els estocs de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària es van sobredimensionar en els centres hospitalaris durant la primera onada de la pandèmia, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que podien ser efectius contra el coronavirus. Altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.