Marta Cubas presenta dimecres la versatilitat de l’acordió al cicle M’Clàssics

455

Aquest dimecres, a l’Escola de Música Municipal de Martorell, a les 19.00h, actuarà l’acordionista Marta Cubas (Santander, 2002), dins el cicle ‘M’Clàssics’, organitzat per Joventuts Musicals de Martorell i la Regidoria de Cultura. La jove oferirà un recull d’obres de diversos estils, embarcant-nos en un viatge que comença a Nàpols al voltant del 1.700 i finalitza a la Nova York del segle XXI, creuant èpoques que van des de la música barroca fins a la contemporània. En aquest camí es veuran reflectits els canvis en les tècniques compositives i també la versatilitat de l’instrument.

Al concert, sota el nom ‘Un viatge des de Nàpols a Nova York’, Marta Cubas interpretarà peces de compositors de distintes nacionalitats com són l’alemany Alfred Gárievich Schnittke, amb Gogol Suite (I, III, IV mov), el músic rus Victor Vlasov amb Spring Song, o l’espanyol Antonio Soler, amb Sonata en re menor No. 117, entre d’altres. “He preparat un programa divers en què pretenc mostrar al públic la versatilitat de l’acordió, amb música contemporània escrita per compositors joves, o altres obres que estan escrites originalment per a piano”, ha explicat Cubas.

Així, la músic ha avançat que també tocarà altres adaptacions com “Aragón, d’Isaac Albéniz, transcrita per Iñaki Alberdi, el meu professor d’acordió en el Conservatori Superior del País Basc, i també una sonata del compositor italià, Domenico Scarlatti, que fou escrita per a piano perquè en aquell moment no existia l’acordió, però pràcticament no hi ha un canvi significatiu en la sonoritat”.

Marta Cubas, acordionista

Marta Cubas ha estudiat el grau professional d’acordió i piano al conservatori Jesús de Monasterio de Santander, amb els professors Gorka Hermosa i Laura Pérez de Fontecha, obtenint el Premi Fi de Grau. Ha rebut també educació musical de la mà de mestres com Frederich Deschamps, Mario Pietrodarchi, Franck Angelis, Miren Iñarga, Marta Gulyas, Gustavo Díaz-Jerez, entre d’altres.

Després d’acabar els estudis superiors d’acordió al conservatori Musikene de Sant Sebastià amb Iñaki Alberdi, ha continuat estudiant el Màster d’Interpretació a Viena, activitat que compagina amb la seva tasca concertística.

Abans de començar amb l’acordió, però, “ja havia provat amb el piano a través de la meva germana, que també és músic, i toca el violí”. “L’acordió em va atrapar des del primer moment per la seva sonoritat, i el meu professor del Conservatori Professional de Santander, Gorka Hermosa, em va animar a presentar-me a diversos concursos, alguns dels quals els vaig guanyar. Per la seva part, la meva germana també en guanyava alguns i hem anat arreu d’Espanya a fer concerts, bé en solitari o bé juntes amb el nostre duo ‘Cubas Hondal'”, ha explicat l’artista.

Marta Cubas, acordionista

L’acordionista ha destacat que el seu és un instrument “molt versàtil, i molt desconegut per la gent, que normalment l’associa més cap a la música tradicional, o el folklore. En realitat, amb ell es pot interpretar qualsevol mena d’estil musical”. “El més complicat a l’inici és la coordinació entre les dues mans perquè el teclat no es pot veure i, per tant, has d’estudiar les dinàmiques i les articulacions dels dits, però tot és acostumar-s’hi”.

Així, Cubas anima a tothom a assistir-hi a l’actuació perquè “es quedarà molt sorpresa de tot el que es pot fer amb l’acordió, i, en concret, amb algunes de les partitures que són més especials com ‘La pieza que compuse mientras no podía dormir porque mi madre no paraba de roncar’, una obra contemporània molt divertida i que atrapa molt al públic, que ha estat composta pel músic Tomás Ocaña”.

Marta Cubas, acordionista

Marta Cubas va estrenar a l’Auditori Nacional de Madrid amb només 16 anys, com a solista en l’acordió acompanyada per l’Orquestra Metropolitana de Madrid, al Concert d’Alejandro Vivas Puig, compost expressament per a ella. Des d’aleshores, l’acordionista ha estat guardonada en més d’una vintena de certàmens, destacant el primer premi en el ‘1er Concours Internacional Accordéons-nous’, el segon premi en el ’66º Trofeo Mundial de Acordeón’, o el primer premi en el ‘XXXIX Certamen Guipuzcoano de Acordeón de Arrasate’ en la categoria major de 18 anys, convertint-se  en la guanyadora més jove.

Recentment, ha estat guardonada també amb el 1r premi i diploma de Platí com a guanyadora absoluta del concurs ‘Classicalia’, la final del qual va tenir lloc al Konzerthaus de Viena, un concurs internacional multi-instrumental en què ha competit contra músics de la Xina, USA, Canadà, Regne Unit, Rússia i Suïssa, entre d’altres.