Martorell crea i renova zones d’esbarjo per a gossos repartides en cinc punts del municipi

4198
Zona esbarjo per a gossos Torrent de Llops
Adolf Bargués i Josep Martínez presenten la zona d'esbarjo per a gossos

Una de les cinc àrees d’esbarjo per a gossos, que ha creat l’Ajuntament de Martorell, s’ha presentat aquest dissabte entre els propietaris d’aquests animals domèstics. El regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, i el tècnic de Medi Ambient, Josep Martínez, es van encarregar de presentar i explicar als assistents com és el funcionament de l’espai i com d’important és respectar les normes de funcionament i manteniment per conviure-hi de manera cívica. L’acte va comptar amb una demostració de gossos de treball, taller d’obediència i lliurament d’obsequis als participants.

Sota el lema ‘Martorell, amic dels gossos’, des del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, s’ha renovat i creat fins a 5 zones d’esbarjo per a gossos en diferents punts del municipi. Des de la zona que es troba al barri de Torrent de Llops, el regidor Adolf Bargués va explicar que “Martorell té una població aproximadament d’entre 2.500 i 2.800 mascotes i això s’ha de gestionar. Un dels problemes que generen és la convivència amb els veïns i  amb el condicionament d’aquestes àrees d’esbarjo es dona resposta a una necessitat per a que els gossos puguin passejar deslligats ja que pel carrer no ho poden fer”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge

Una trentena de propietaris amb els seus gossos van assistir a l’acte de presentació, alguns per conèixer les instal·lacions i altres per veure els canvis que s’hi ha fet. En general, pensen que és una bona solució per evitar conflictes a la via pública i tenir un espai per a què les seves mascotes puguin jugar desfermats. La Lluïsa Bernabeu diu que “ja hi veníem sempre i ara molt millor. El que passa es que fa molta calor perquè falten arbres. Venim tard per evitar la calor però falten arbres”.

Lluïsa Bernabeu, propietària d'un gos

El Marcos Garcia és veí del barri de Can Cases i explicava que “em sembla bé. Està molt bé que hi hagi zones així per als animals”. Pel que fa a la separació per als gossos potencialment perillosos “penso que no hi ha problema amb les races de gossos perillosos ja que són els amos els que els fan perillosos però ho veig bé que s’hagi fet la separació pels que no saben educar el seu gos”.

Marcos Garcia, propietari d'un gos

Una altra propietària, la Sara Vidal, assenyalava que “vaig venir ahir i abans d’ahir i suposo, que pensant amb els animals i per passejar-los i tenir una mica de llibertat i una mica d’esbarjo sense molestar a les persones, és un espai per a ells. La meva té por als altres gossos i aquest espai li anirà bé”.

Sara Vidal, propietària d'un gos

La Imma Jorba també es mostrava satisfeta amb aquesta mena d’espais “en principi m’agrada molt i veig molt important que s’hagi separat la zona de gossos de certa capacitat i força amb els altres que no en tenen tant perquè és una manera de no tenir problemes. Ara només caldrà que els que venim ens dignem a tenir-ho controlat i bé. Això és un altre tema. És una manera de què ens conscienciem del que tenim i que ho hem de cuidar”.

Imma Jorba, propietària d'un gos

Les zones d’esbarjo per a gossos

L’espai de Torrent de Llops es troba entre les pistes d’atletisme i la plaça del Sol. Les altres zones escollides per a la creació i renovació d’aquests nous espais per a quissos estan situades al barri Camí Fondo, al costat de la Residència Sant Joan de Déu, al camí de la Torrassa, al camí del Riu a La Vila i als Jardins de l’Alba del barri El Pla.

Cada zona d’esbarjo per a gossos estarà equipada amb fonts d’aigua i àrees d’exercici per als animals, a més d’una senyalització de normes d’ús de les instal·lacions. Com a novetat, s’ha volgut separar les zones en dos espais diferents: un per a gossos dòcils i de mida petita i l’altre per a gossos grans o considerats potencialment perillosos.

Com fer un millor ús de les zones d’esbarjo per a gossos

Malgrat que siguin zones d’esbarjo per als gossos, els propietaris hauran d’assegurar-ne la seva conservació, tenint cura dels espais i també recollint les femtes de les seves mascotes per mantenir-los nets.

El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Josep Martínez, recordava que “els gossos considerats potencialment perillosos han d’anar sempre lligats i amb morrió. És obligatori recollir els excrements i dipositar-los a les papereres. No es permet rentar els animals a la font. No es permet utilitzar l’àrea com a pista d’entrenament o competició. No es permet donar menjar als animals en aquesta zona”.

També és recomanable fer un bon passeig abans d’entrar a la zona d’esbarjo i, abans d’entrar-hi, cal que “estigueu un moment a l’espai d’entrada observant les reaccions del vostre gos i dels que ja són a dins. Un cop a dins, no deixeu anar el vostre gos de seguida. Espereu que s’hi acostumi i estigueu segurs de la reacció dels altres gossos. Si el vostre gos té tendència a mostrar-se agressiu, ha de portar morrió per romandre a la zona d’esbarjo. Si la vostra gossa està en zel, no useu l’àrea i evitareu baralles. Les joguines, com pilotes o cordes, també poden ser motiu de conflictes” ha assenyalat Martínez.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell